Toplantıya, büroyu oluşturan kuruluşların temsilcileri olan İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katıldı.

8 ilçede proje uygulanacak

Toplantıda Sakarya’da fındık tarımında mevsimlik işçiliğin söz konusu olduğu 8 ilçe olan Serdivan, Söğütlü, Hendek, Akyazı, Karasu, Karapürçek, Ferizli ve Kocaali kaymakamlıklarının hazırladığı METİP eylem planları değerlendirildi. Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, Sakarya’da mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğunu, diğer illerden göç aldığını belirterek, “Dolayısıyla, tarım işçilerinin çalışma ve barınma koşullarının daha iyi hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda İl Müdürlüğü bünyesinde Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu oluşturuldu. Büro, mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınmasın yanında, eğitim, sağlık, barınma, güvenlik ve soysal hizmetlerinin de iyileştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlamakta” dedi.

İyi uygulama örnekleri diğer ilçelere de yaygınlaştırılıyor.

Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, 2018 yılının iyi örnek uygulamaları çerçevesinde Hendek İlçesinde İLO tarafından desteklenen “Mevsimlik tarım işçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişim Projesi” hakkında uygulanan projenin diğer 8 ilçede de uygulanmasının faydalı olacağını belirtti.  Çiçekli, uygulanacak projenin çocukların tarladan uzaklaştırılmasının, çocuk emeğinin istismarı ve eğitime yönlendirilmeleri bakımından önemli olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, proje hakkında Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çuhadır tarafından kurul üyelerine sunum yapıldı. Ayrıca, projenin eylem planına dâhil diğer ilçelerle paylaşılması ve 2019 yılında uygulanması kararlaştırıldı.

Mevsimlik işçilerin korunması hedefleniyor

Mevsimlik tarımda çalışma şartları ve çocuk işçiliği ile mücadele gibi konuları içeren Mevsimlik Tarım İşçileri Planı içerisinde, konaklama alanlarının tespiti, eğitim faaliyetleri, aşılama ve sağlık hizmetleri ile çocukların eğitim faaliyetleri gibi kurumların yapması gereken hizmetler yer alıyor. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik uygulamaya konulan eylem planıyla, bulundukları illerden geçici bir süreyle göç eden mevsimlik tarım işçilerinin şartlarının iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi hedefleniyor.