Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (SARGEM) Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut, SARGEM ve SARGEM’e bağlı dört adet yeni merkezi laboratuvar hakkında bilgi verdi.

SARGEM Müdürü Prof. Dr. Hatem Akbulut, “SARGEM, 13 Mart 2014 tarihinde resmi gazete yayınlanan yönetmelikle resmen kuruldu. Sakarya Üniversitesi’nin temel uygulamalı ve disiplinler arası alanlarında ileri seviyede araştırma altyapısını oluşturmak amacıyla kurulan SARGEM, Ar-Ge faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek tüm birimlerindeki araştırmacıların verimli ve yaratıcı bir ortamda çalışmalarına imkân sağlayacak bir merkez olacak” şeklinde konuştu.

SARGEM’in hedeflerinden birinin de bölgenin ve endüstrinin sorunlarına çözüm bulmak ve teknoloji geliştirmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akbulut, “Patent, lisans anlaşmaları, teknoloji transferi gibi konularda ayrı bir bilgilendirme ve destek birimi oluşturarak bu konuda üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve SAÜ Teknokent ile ortak çalışmalarda bulunacağız” diye konuştu.

 SARGEM’i araştırma ve teknoloji geliştirmede bir merkez haline getirip yurt dışındaki Türk araştırmacılar için cazibe merkezi yaratarak, tersine beyin göçüne destek vermek istediklerini de söyleyen Prof. Dr. Akbulut, “ Benzer alanlarda çalışmalar yapan yurt dışında ve içindeki akademik ve araştırma birimleri arasında bilimsel, teknolojik ve eğitsel alanlardaki işbirliğini geliştirerek AB ülkeleri, ABD ve Türkî Cumhuriyetlerden bilim insanlarını ortak projelerde bir araya getirmek istiyoruz” dedi.

hatem_akbulut2.jpg

Merkezi Laboratuvarlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hatem Akbulut, “2012 yılında, Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı bir proje ile dört binadan oluşan merkezi laboratuvar inşaatı üniversitemizde başladı. SARGEM’e bağlı olacak bu laboratuvarlarımızda öncelikli olarak büyük ölçekli diyebileceğimiz 25 adet cihaz olacak. Bunlardan bir tanesi, Türkiye’de birkaç tane bulunan, çift eksenli yorulma yapan cihaz” şeklinde konuştu.

Merkezi Laboratuvarın dört alt modülden oluşacağını belirten Prof. Dr. Akbulut, “Bunlar Merkezi Karakterizasyon Laboratuvarı, Lityum Pil Laboratuvarı, Enerji-Otomotiv Laboratuvarı, Sismoloji Laboratuvarı olacak. Böylelikle, üniversiteler arasında ilk ve tek Avrupa Birliği projesi olan lityum piller üzerine yapılan çalışmamızı da bu laboratuvarda yürüteceğiz” dedi.

Prof. Dr. Hatem Akbulut, Sakarya Üniversitesi Merkez Laboratuvarlarının bu yılın Haziran ayında faaliyete geçeceğini söyledi.