Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1162 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Haziran ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Sel Felaketi

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, özellikle Kocaali Düzce bölgesinde yaşanan sel felaketi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Altuğ, “Öncelikle geçmiş olsun. 18 Temmuz akşamı başlayan aşırı yağışlar hem ilimizde hem Düzce’de sel ve heyelanlara neden oldu. Sakarya'da 235 bin 303 tavuk telef oldu, 3 bin 700 dekar tarım alanı sular altında kaldı. Sel sonucu yollar, binalar ve tarım alanları hasar gördü. Sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Karasu ve Kocaali ilçelerinin altyapılarında da maddi hasarın oluştuğu bölgede, gelen ihbar ve taleplere göre çalışmaların sürdüğü açıklandı.  SATSO meclisi olarak riskli bölgeler konusunda çalışmaların süratlendirilip derelerin ıslahı gibi çalışmaların yapılması ve ekonomik zararın da tazmin edilmesini önemle dile getirmek istiyoruz” dedi.

17 Ağustos Depremi

17 Ağustos Depreminin 20. Yılına girildiğini de belirten Başkan Altuğ, “Bu felaket ayı zamanda 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra ortaya çıkan kayıplar, alınan önlemlerin yetersizliğini hatırlatıyor. 17 Ağustos sonrası bugün halen birçok hasarlı bina bulunmakta. Yapı denetim sisteminin aksatılmadan sürdürülmesi ve gelecek depremler için diğer önlemlerin alınması hususunda ilgili çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz. AFAD ve AFGD gibi kurumlar vasıtasıyla deprem anında nasıl davranmamız gerektiğine yönelik bilinçlendirme eğitimleri yayılmalı, artırılmalı. Bu afetlerde hayatlarını kaybeden kişileri anarken, ailelerine de sabırlar diliyoruz” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi iş dünyasına moral verdi

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin iş dünyasına moral verdiğini de belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası kurulunun politika faizini 425 baz puan indirmesinin ardından bankaların da faiz indirimine yönelik beklenti var.  Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuyla ilgili açıklamasını destekliyorum. 

Kurulun açıklamasına göre, büyümeye yönelik iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma eğilimi var ve kademeli devam edeceği öngörülüyor. Enflasyondaki iyileşme, tahminlerin bir miktar altında.

"Şimdi sıra bankalarda"

Şimdi sıra bankalarda. Bankaların da kredi faizlerinde indirime gitmesiyle piyasalar canlanacak.  Bakan Berat Albayrak’ın da bu yönde açıklaması oldu. Faiz indiriminin reel sektörümüze ve ekonominin geneline etkisinin olumlu yansımasını, bunun iç piyasayı hareketlendirmesini umut ediyoruz. İstihdam ve yatırım tüm bunlardan olumlu etkilenecek”dedi.

Fındık Taban Fiyatı

Başkan Altuğ, fındık taban fiyatı ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Altuğ, “Amerika’nın Florida eyaletinde yapılan Dünya Sert Kabuklu Ve Kuru Meyveler Kongresi'nde 2019-2020 yıllarında Türkiye'nin fındık rekoltesinin 815 bin ton olarak ilan edilmesinin ardından, Türkiye’nin fındık fiyatını düşürebileceği uyarısını yaptık. TMO günümüz koşulları göz önüne alınarak bir taban fiyat belirledi. Fındık üretiminde Sakarya ön sıralarda yer alan bir bölge. Fındık, Sakarya ekonomisine yüksek oranda katma değer sağlayan önemli bir ürün. İlimizde yaygın olan lavanta cinsi fındığın 16.50 TL olarak açıklanan taban fiyatını olumlu karşılıyoruz” dedi.

Karasu limanda seferler başladı

Başkan Altuğ ayrıca, “Bilindiği üzere Sea Lıne Denizcilik ve Gemi Acentalığı Anonim Şirketi Karasu Şubesi, odamız bünyesinde şube kaydını yaptırmış olup aynı zamanda 10 Temmuz 2019 tarihinde IC Karasu Limanı ile Ukrayna Chornomorsk limanı arasında Ro-Ro seferleri başlamıştır.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Karasu limanında geçiş belgeleri dağıtım ofisi de çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki sefer ihracat yapan nakliye araçlarına yönelik geçiş belgelerini vermeye başlamıştır. Geçiş belgeleri dağıtım işlerini, Ticaret Ve Belgeler Müdürlüğümüzde görevli personelimiz gerçekleştirmektedir.

Söz konusu Ro-Ro seferlerini 185 metre uzunluğunda ve 21 bin 162 gross ton ağırlığındaki gemi gerçekleştirilmektedir. Düzenli seferler 125 tır taşıma kapasitesine sahip olan bu ro-ro gemisi ile devam edecektir. Her çarşamba ve cumartesi Karasu’dan kalkan ro-ro gemisinin Ukrayna Chornomorsk Limanı’na tahmini varış süresi 24 – 27 saat arasında değişmektedir. 31 Temmuz günü itibari ile 7. seferini gerçekleştirmiş olan ro-ro’ya yüklenen tırlar için şu ana kadar 500’den fazla Dozvola- tır geçiş Belgesi verilmiştir.

Söz konusu ro-ro taşımacılığında genel olarak Hatay – Mersin bölgelerinden yaş sebze meyve ihracatı ile bölgemizden dorse, treyler ve nadiren makine ihracatı gerçekleştirilmekte olup, geminin Ukrayna dönüşünde ise genellikle de ülkemize kereste ithalatı yapılmaktadır” diye konuştu.

SATSO İç Yönergesi ve Personel Yönergesi Güncelleniyor

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, odanın iç yönergesi ve personel yönergesinin güncelleneceği hususunda bilgi arzında da bulundu. Altuğ, “Bildiğiniz üzere, odamızın çalışma usul ve esasları 5174 sayılı TOBB Kanunu ile belirlenmiştir. Bu kanun çerçevesinde de 2014 yılında odamız iç yönergesi hazırlanmıştır. Bu yönergede Odamızın teşkilat yapısı, oda organlarının nasıl oluştuğu, organ seçimlerinin nasıl yapıldığı, organların çalışma esaslarının neler olduğu, odanın idari yapısı, oda birimleri ve birimlerin yapmış oldukları işler, vermiş oldukları hizmetler hakkında bilgiler yer almaktadır.   Yönetim Kurulu olarak göreve başladıktan sonra 8 ayrı ihtisas komisyonu kurduk, bunun yanı sıra odamız hizmet kalitesini geliştirmek için yeni birimler ihdas ettik. Hem kurduğumuz ihtisas komisyonlarının çalışma usul ve esaslarını hem de yeni kurduğumuz hizmet birimlerinin yapmış olduğu işlere de bu yönergemizde yer vermek istiyoruz.

Ayrıca; TOBB personel yönetmeliği kapsamında hazırlanan oda personeli yönergemizin de güncellenmesine ihtiyaç duyuyoruz. Odamızda iki farklı statüde personel çalışmaktadır. Dolayısıyla gerek TOBB kanunu çerçevesinde statü hukukuna bağlı, gerekse iş kanununa tabii personelimizi kapsayıcı bir yönergeye ihtiyaç duymaktayız. Odamız iç yönergesi ile personel yönergemizi revize etmek üzere genel sekreterliğin, odamız mevzuat komisyonunun işbirliğinde çalışmalar yürütülecek ve hazırlanan yeni yönergeler en kısa sürede meclisimizin onayına sunulacaktır” dedi.

Sakarya Stratejik Planı

Başkan Altuğ konuşmasının devamında, Sakarya Stratejik Planı ile ilgili gelinen son durum hakkında da meclis üyelerine bilgi verdi. Başkan Altuğ, “Kent olarak çözülmesi gereken sorunlarımız var, tek önceliğimiz Sakarya’mızı geliştirmektir.  Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden temsilciler ve SATSO Danışmanı Mustafa İsen’in katılımlarıyla Sakarya ili stratejik plan çalışmalarına start verdik. Yapılan toplantılar ve hocalarımızın çalışmaları neticesinde bir yol haritası belirledik. 2 aşamalı bir plan ile 6 ay içinde Sakarya stratejik planı hazırlamayı, sonraki 6 ay içinde de planın izlemesinin ve değerlendirmesinin yapılabilmesi için detaylı analiz ve takiplerin yapılabileceği bilişim sistemi kurulmasını hedefliyoruz. Bu sayede sadece rafta kalan bir plan değil, yaşayan, takibi yapılan, ilgili eylemlerin sorumlularının belli olduğu ve yöneticilerin gidişat hakkında hesap sorabileceği nitelikte ve diğer stratejik planlara temel oluşturacak bir stratejik plan hazırlamak için çabalıyoruz. Yol haritamız ile ilgili sayın valimize bir sunum gerçekleştirdik. Sayın valimizin destekleri ile çalışmalarımızı hızlandırarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

“Süs Bitkiciliği Festivali’ni destekliyoruz”

19-22 Eylül tarihlerinde Kırkpınar sahilinde yapılacak Süs Bitkiciliği Festivali’nin Sakarya’da sektör adına değerli bir çalışma olduğunu dile getiren Başkan Akgün Altuğ, “Süs bitkiciliği dünya üzerinde yaklaşık 145 ülkede ticari anlamda üretimi yapılmakta olan bir sektördür.  Dünya ticaret hacmi ise 60 milyar dolar civarındadır. Yıllık bazda tüm ihracat sektörleri içinde süs bitkileri, bitkisel ürünler içinde en çok ihracat artışı görülen sektör olmuştur. İhracat kalemlerimiz içinde özellikle canlı bitkiler istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmektedir. Dünya üzerinde sektörde önemli üreticilerden olan İtalya, İspanya gibi rakip ülkelerin yüksek üretim maliyetleri nedeniyle üretimi azalttıklarını görmekteyiz. Türkiye'de ise üretim ve süs bitkileri ihracatı tam tersi bir olumlu artış gösteriyor. Önemli ithalatçı ülkelere baktığımızda özellikle yakın pazar olan Almanya, Rusya gibi ülkelerin ithalatında çok az bir pay aldığımız görülüyor. Bu da bize sektörün önünde değerlendirebileceğimiz pek çok fırsat olduğunu göstermektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz ‘Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi’ projesi ile Sakarya ‘da bir “Doku Kültürü Laboratuvarı” açıyoruz. Yakın zamanda inşaatı başlayacak olan laboratuvarın faaliyete geçmesi ile süs bitkiciliği sektöründe ihracat payımızın artışına katkı sağlıyor olacağız” dedi.

Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi'nde ilk etap tamamlanıyor

“SATSO yurtdışı iş geliştirme komisyonu tarafından başlatılan Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nde ilk etabın sonuna gelindi. Tüm emeği geçenleri kutluyorum. Yaklaşık 6 ay önce başlatılan ve SATSO, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, İş- Kur İl Müdürlüğü ortaklığında yürütülen uluslararası ticaret elçileri projesi, ilimizde üniversite-sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden biri olarak takdir topluyor” diyen Altuğ sözlerini, “Uluslararası Ticaret Elçileri Projesi’nin 1. etabı tamamlanmak üzere.  İlimiz işletmelerinin karşılaştığı nitelikli personel sorununa uluslararası ticaret noktasında çözüm bulmak amacıyla ‘İhracat sizden, personel bizden’  hedefiyle yola çıktık. Aldığımız geri dönüşlerden yola çıkarak projenin hedefine ulaştığını görüyoruz. Bu noktada pilot uygulamadaki aksaklıkları da gidererek, projenin ikinci etabı için hazırlıklarımız devam ediyor. Daha çok firmaya ulaşmak ve daha fazla dış ticaret uzmanı yetiştirerek firmalarımızın daha yüksek oranda ihracat gerçekleştirmelerine katkı sağlama hedefindeyiz. Pilot uygulama kapsamında 14 öğretim görevlisi, yaklaşık 200 saat eğitim verdi, 8 firma ihracat konusunda gelişme kaydetti ve yaklaşık 20 personel ileri düzey ihracat eğitimi almış oldu” dedi.

Emo Hannover 2019 Uluslararası Metal İşleme, Kaynak Teknolojisi Fuarı

Komiteler, komisyonlar, Kadın ve Genç Girişimcilerin aylık çalışmalarına da değinen Altuğ, “Metal işleme, kaynak teknolojisi alanlarında dünyaca ün kazanmış ve Almanya'nın Hannover kentinde 16 - 21 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Emo Hannover 2019 Uluslararası Metal İşleme, Kaynak Teknolojisi Fuarı'na Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 15-18 Eylül 2019 tarihlerinde  olarak bir ziyaret organize etmeyi planlamaktayız. Bu organizasyona katılmak isteyen üyelerimiz  başvuru isteğini en geç 02 ağustos 2019 mesai bitimine kadar [email protected] adresine iletebilirler” dedi.

Meclis Başkan Yardımcısı Nuri Osman Ürküt’ten veda konuşması

SATSO Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın Meclis Başkanlığını yaparak oturumu yöneten Nuri Osman Ürküt, yaptığı konuşmada 20 yıla yakın sürdürdüğü SATSO meclis üyeliğinden ayrılacağı bilgisini verdi. Ürküt, “Aranızdan ayrılacak olsam da iş dünyası, camiamız ve etkin sivil toplum örgütümüz, benim için çok büyük değerler ifade etmiştir. Burada olduğum süre boyunca; ilimiz için, ülkemiz için çok önemli görevlerde ve çok önemli kararları almanın içinde bulundum. Başarıyı, mutluluğu, hüznü, sevinci paylaştığım arkadaşlarıma saygılarımı sunuyorum. Üzerimde hakkı olan herkesten helallik diliyorum, herkese de hakkımı helal ediyorum. Bu süre içinde teşekkürü borçlu olduğum insanlar var. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulu Başkanımız Akgün Altuğ kardeşime, Meclis Başkanımız Talip Kuriş kardeşime, Komite başkanımıza ve üyelerimize, Siz kıymetli meclis üyelerimize ve de Genel sekreterimiz nezdinde oda personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ’un Yönetim Kurulu Aylık Faaliyetleri İle İlgili Konuşmasının ardından ilgili gündem maddesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Meclis Üyeleri kürsüye gelerek görüş bildirdiler.