SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısın Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde, meclis üyeleri mesleki sorunlarını dile getirirken, dilek ve temenniler bölümünde de şehir gündemine ilişkin görüşlerini belirttiler.

Meclis Toplantısında tüm meclis üyeleri kadına yönelik şiddete karşı bir duruş sergilemek amacıyla turuncu kurdele takarak tepkilerini dile getirdi.

Ayrıca Kantin İşletmeciliği Azami Fiyat Tarifesi’nin görüşülmesi maddesinde azami fiyatlar ile ilgili bilgi verilerek meclis üyelerinin onayına sunuldu. Konu ile ilgili açıklamada bulunan 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yavuz Köprülüoğlu, kantin işletmelerinden gelen talep üzerine böyle bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, GSM sektörünün dövizdeki hareketlenmelerden olumsuz etkilendiğini dile getirerek “Aşırı döviz yükselişi ve piyasalardaki durgunluktan etkilenen bir sektörüz. İthal ürünlerinin sabit fiyat garantisi nedeniyle fiyatlarının değişmemesi de büyük bir sorun. Ülke ithalatının büyük kısmı GSM sektörü üzerindedir. Cep telefonunda yerli üretime yönelerek ithalat oranlarımız en aza indirebiliriz.” diye konuştu.

20. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım ise Valilik kararıyla akaryakıt istasyonlarından bidonla benzin alımının yasaklandığını belirterek, “Bu durum kırsal kesimde yaşayan insanları zor duruma düşürmekte. Bu konuda ciddi bir sorunumuz var. Kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımız traktörlerine, çim makinelerine, ağaç motorlarına bidonla benzin alamıyorlar. Satış yapamıyoruz. Bu konunun çözümü sektörümüz açısından önemli.” diye konuştu.

1. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Turgay Çelik, Lisanslı depoculuğun Sakarya gibi önemli bir tarım bölgesi için gerekli olduğunu ve bu konuda lisanslı depo açmak isteyenlerin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, “Lisanslı depoculuk konusunda başvuran yatırımcılar ruhsat çıkarırken ve bürokratik işlemlerde zorluklar yaşıyorlar. Bunların yaygınlaştırılması için desteklenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise yatırım teşviklerindeki KDV oranlarının müteahhit firmalarda kaldığını ifade ederek, “Kar marjı yüzde 5 olan bir sektörde yüzde 18’lik KDV oranı fazla geliyor.  Ayrıca KDV stoğu olmayan küçük işletmelerle büyük işletmeler arasında haksız rekabete de neden oluyor.” diyerek sektör sorununu dile getirerek çözüm talep etti.

7. Meslek Komitesi’nden Meclis üyesi Adem Bilgen, doğalgaz kullanımının önemi ve avantajları ile ilgili bilgi verdi. Bilgen konuşmasında, doğalgaz ile ilgili doğru bilinen yanlışları da düzelterek şunları dile getirdi: “Doğalgazın en önemli özelliklerinden biri zehirsiz olmasıdır. Doğalgazın solunması halinde zehirleyici ve öldürücü etkisi yoktur. Ancak ortamda fazla birikmiş ise teneffüs edilecek oksijen azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu yüzden şehre dağıtmadan önce gaza kurumlar tarafından koku verilir. Bu koku sarımsağa benzer bir kokudur.” dedi.

SATSO Kasım ayı Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Hakan Tenekeci geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen “Black Friday” konulu alışveriş kampanyasının dini günümüz olan Cuma gününe saygısızlık teşkil ettiği için kınanılması gerektiğini ifade etti. Tenekeci ayrıca SATSO’nun altın yatırımı yaparak kar etmesini tavsiye etti. Hakan Tenekeci’ye cevaben Başkan Kösemusul, “TOBB’a bağlı olarak denk bütçe yaptığımız için kurallar ve yönetmelik gereği riskli yatırımlar yapamıyoruz. ” diye konuştu.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, Sakarya’nın yer ve pazarının kapasitesi ile eşleşmediğini dile getirerek “Mevcut kapasitemizi maksimum seviyede kullanarak gelişmeliyiz” dedi.  Borazancıoğlu ayrıca Lucas Elektrik ve Dong Sung firması arasında Türkiye’de yapılması planlanan bir yerli üretim için iyi niyet anlaşması yapıldığını belirterek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise 29. Meslek Komitesi öncülüğünde Meclis üyelerine kadına şiddete karşı bir tepki olarak turuncu kurdele takılması konusuna değinerek, “Kadına şiddetin temelinde eğitim yatıyor. Bu yüzden biz eğitim komitesi olarak kadına şiddete tepkimizi dile getirmek istedik” diyerek değerlendirmelerde bulundu.