Sınıf öğretmenlerine yönelik yapılan eğitim seminerinde konuşan MEB-DER Başkanı Ali Akıllı; "Okullarımızda yaygın olarak yaşanmasına rağmen maalesef birçok farklı sebeple görmezden gelinen, çok önemsenmeyen bir problem olan akran zorbalığı öğrencilerimizin akademik, sosyolojik ve psikolojik gelişimine olumsuz yansıyor. Zorbalığa uğrayan öğrenci iç dünyasında korku ve huzursuzluğa kapılıyor. Okula, derslere devam, arkadaş ilişkileri ve sosyal etkinlikler noktasında gelgitler yaşıyor. Her yaştan çocuğun maruz kalabileceği zorbalık, alay etme, hakaret, lakap takma ya da fiziksel şiddet olarak karşımıza çıkabilir. Burada önemli olan uygulanan şiddetin kasıtlı ve sürekli olup olmadığıdır. Okul şiddeti de diyebileceğimiz akran zorbalığının en başta sebepleri olarak bizler okulların kalabalık olmasını, öğrencilerin kendi aralarındaki rekabetin, düşük özsaygı ve düşük özgüven seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. 'En Yakın Arkadaşım Akranım' projemiz ile okullarımızda ve şehrimizde bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Öğrencilerimizin devamsızlık ve disiplin olaylarına, özgüven kaybına uğramalarına ve zorbalık sebebiyle depresyon, kaygı bozukluğu vb. durumlarla karşılaşmalarına engel olmak istiyoruz. Ayrıca ekip ruhu, işbirliği, şefkat merhamet gibi değerlere de sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz. Eğitmen Eğitimlerimizin ilki olan Sınıf Öğretmenleri Seminerimize hoş geldiniz katılımınız için de ayrıca teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

'En Yakın Arkadaşım Akranım' projesi eğitmeneğitimlerini sunan Serdivan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Nesri Girgin, zorbalığın engellenmesi için en başta güçlü öğretmen rol modeli olması gerektiğini vurguladı. Girgin, "Okullarda zorbalığı önleme komisyonu kurulabilir, velilere yönelik bilgilendirme çalışması yapılabilir, rekabetçi eğitim kadar işbirlikçi eğitim metotları da uygulanabilir, zorba ve kurbana yönelik bireysel çalışmalar yapılabilir" dedi. Girgin ayrıca, "Kurban ve seyircilerin olaya sessiz kalmaması gerektiğini, tepki verilerek kişisel sınırlar çizilmeli, büyüklerden yardım alınmalı" diye konuştu.

MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği 'En Yakın Arkadaşım Akranım' projesi Eğitmen Eğitimlerine Adapazarı’nda görev yapan yaklaşık 500 sınıf öğretmeninin katıldığı bildirildi.