Baroların vatandaşlar için yaptığı Avukat görevlendirmelerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin tespiti ile uygulama birliğinin sağlanması konularının görüşüldüğü Marmara Bölgesi toplantısına Sakarya Barosunu temsilen CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert katıldı.

Savunma Hakkı Raporu

Bölge Toplantısında Sakarya Barosu CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert tarafından avukat görevlendirmeleri ve bu görevlendirmelere ilişkin suç tipleri ile CMK uygulaması hakkında bir rapor sunuldu.

Av. Alim Mert tarafından hazırlanan raporda; kendisine avukat seçmeyen – seçemeyen,  fakat adli yargılama süreçlerinde baronun tayin ettiği avukatlar vasıtasıyla savunma hakkını kullanan, hak arayan, şüpheli ya da mağdur durumunda bulunan vatandaşların, aynı zamanda bir kamu hizmeti olan kaliteli ve etkin bir avukatlık hizmeti alması gerektiği,  hem iç hukuk, hem de Anayasa gereğince iç hukukun bir parçası olan uluslararası sözleşmelerin vatandaşların bu hakkını teminat altına aldığına vurgu yapıldı.

Ortak sorumluluk

Raporda ayrıca avukatlık mesleğinin genel sorunları yanında, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin çok altındaki CMK Ücret Tarifesi başta olmak üzere ilgili mevzuatta bir takım değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Baronun tayin ettiği avukatlar vasıtasıyla yürütülen gerek adli yardım, gerekse CMK hizmetinin vatandaşların adalete erişiminde çok önemli bir rol üstlendiğini,  bu rolü güçlendirip etkin ve verimli hale getirmenin zorunlu olduğunu dile getiren Av. Alim Mert; “CMK gereği görev yapan meslektaşlarımızın ve diğer görevlilerin eğitimi, hizmet kalitesi ve alanda çalışan kişilerin motivasyonunun arttırılmasına yönelik çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Gerek Adli Yardım gerek CMK’da profesyonel ve kurumsal bir yapının oluşturulması, bu hizmeti yerine getiren tüm paydaşların ortak sorumluluğudur” şeklinde konuşarak düzenlemelerin biran önce yapılması taleplerini iletti.