E-Ticaret ve girişimciliğin ele alındığı etkinlikte markalaşmanın önemi anlatıldı. Etkinlikte konuşan Ömürden Sezgin Markalaşmanın girişimcilikle örtüşen yanı konumladığınız markadır. Hangi ürünü satarsanız satın en önemli ürününüz logo ve isimle çıkarttığınız fikir. Ürünler fabrikalarda, markalar zihinlerde oluşturulur. Benim için marka olmak eşittir reklam olmak” diye konuştu.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Evidea.com Kurucu Ortağı Timur Tandoğar ile N11.com Marka Pazarlama Müdürü Ömürden Sezgin konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte Timur Tandoğar, girişimcilik hikâyesini anlatırken Ömürden Sezgin ise e-ticarette markalaşma sürecini öğrencilere aktardı.

“İş fikrine tutkuyla bağlı olmalısınız”

Bir işi başarmak çok çalışılması ve işe odaklanılması gerektiğini söyleyen Timur Tandoğar, “Öncelikli olarak bir fikir olması gerekiyor. Sonrasında bunu geliştiriyor, buna hizmet ediyor ve bu konuda ısrarcı olmanız gerekiyor. Bunlar bir işin başarılı olunabilmesi için temel hususlar. Benim girişimcilik hikâyem üniversitede başladı ve başaramadım. Daha sonra website tasarımı, robotik tasarım, makine tasarımı alanında kendimi geliştirdim. 2008 yılında 2 kişi ile Evidea.com’u kurduk. Kendi motivasyonumuzu artıran bir motivasyon vardı. Bu işe çok bağlıydık tutkuluyduk ve ürünü çıkardık”diye konuştu.

Tandoğar, “Kurduğunuz ekibin size katılan her kişinin sizin kadar iş fikrine ve yapacaklarınıza inanması gerekiyor. Odağımızın bu iş olması önemlidir. E-ticaretin yolunda yapılan iş, doğru ürün, doğru fiyat, doğru müşteri hizmetleri, işi doğru yapmak ve aynı standartta devam ettirmek. Biz marka birliğimizi biraz daha geri planda tutuyorduk daha sonra markamızla ve hizmetimizi işin içine katınca büyük bir büyüme yaşadık” şeklinde konuştu.

“Markanızın bir hikâyesi olmalı”

Markalaşma sürecini 11 adımda anlatan Ömürden Sezgin de, ”Marka süreci bir isimle başlar, logoya dönüşür. Sahiplendiği bir renk, bir çizgisi olmalıdır. Tüm duyulara hitap etmelidir.  Güçlü, etkili ve tutarlı kıyafetleri olmalı ve bu tarzı sahiplenmelidir. Bir hikâyesi olmalıdır. İnovatif fikirlerle yaşamalıdır. Ve tüketici değil taraftar yaratmalıdır.  E-ticaret hedefimiz, pazarlamanın iki temel maddesi olan yenilikçi fikirler ile tüketici de heyecan uyandırmaktır. Amacımız e- ticarette bir marka yaratmak” diye konuştu.

Markalar aslında ya en iyi olmayı ya da farklı olmayı hedefliyor diyen Sezgin, “Markalaşmanın girişimcilikle örtüşen yanı konumladığınız markadır. Hangi ürünü satarsanız satın en önemli ürününüz logo ve isimle çıkarttığınız fikir. Ürünler fabrikalarda, markalar zihinlerde oluşturulur. Benim için marka olmak eşittir reklam olmak” ifadelerini kullandı.

Etkinlik sonunda, konuşmacılar öğrencilerin sorularını yanıtladı.