Pandemi tedbirlerine uygun olarak webinar platformu üzerinden online olarak gerçekleşen eğitime SATSO Üyelerinin yanı sıra Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ da iştirak etti.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştirerek patent konusunda Türkiye ve Sakarya’dan istatistikler paylaştı. Prof. Dr. Asan konuşmasında; “Patent, marka ve faydalı model sahibi olmak katma değeri yüksek ekonomik modellere geçilmesinde ve ülkemizin hedeflerine varmasında önemli katkılar sunmaktadır. Dünya ile birlikte ülkemizde de bu konulara verilen önem ciddi bir şekilde artış göstermektedir. İşletmelerin fikri mülkiyet hakları %90 seviyelerine ulaştı. Ülkemiz; yerli patent sıralamasında Avrupa’da 8. ve dünyada 14. sırada bulunmaktadır. Uluslararası patent başvurularında 2019 yılındaki %47 artış ile dünyada en fazla artış gösteren ülkeyiz. Son 7 yılda da en çok marka başvurusu yapan ülke konumundayız. Ülkemizin önde gelen illerinden olan Sakarya da bu konuda oldukça iyi durumdadır. Sakarya’ya baktığımızda 2019 yılında ülkemizde, bin 35 marka başvurusu ile 17’nci, 167 patent başvurusu ile 8’nci ve 41 faydalı model başvurusu ile 12’nci sırada yer almaktadır ve aynı zamanda da 5 adet coğrafi işaret tescili bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise; “Marka, günümüzde bir işletmenin, bir girişimcinin en güçlü silahlarının başında gelmektedir ve aynı zamanda kendisini kanıtlamış bir kaliteye işaret eder. 100 yıllık şirketlerin temelinde güçlü bir marka vardır. Markalaşmaya giden sürecin en önemli adımlarından birisi, isminizi, markanızı, ürününüzü koruma altına almaktır. Bu yüzden marka ve patent birbirinden ayrılmaz öneme sahiptir. Sakarya’ya baktığımızda; marka ve patent konusunda da istenilen seviyelere ulaşabilmek için ciddi gayret gösteriyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizde marka bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak için kılavuzluk etmeye çalışıyoruz. Sakarya’nın marka ve patent konuları ile ilgili uzun yıllardır çalışmalar yapıyoruz. 2007 yılından beri “Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimi” görevini yürütüyoruz. Oda olarak da örnek teşkil edecek başvurularımız var. Odamızın 'SATSO', 'Şifremiz54' ve 'Fikir Sepeti' olmak üzere 3 adet marka tescili bulunmaktadır. İlimizin yöresel zenginliklerine sahip çıkmak adına da coğrafi işaret tescillerine yönelik çalışmalarımız mevcut. Sakarya olarak 2 tane tescilli, 8 tane de başvuru süreci devam eden coğrafi işaret tescili bulunmaktadır” diye konuştu.

Eğitimin verimli geçmesini ve iyi dileklerini sunan 2 kurumun başkanının ardından Sınai Mülkiyet Uzmanları Semih Saraç ve Serhat Dündar katılımcılara konuyla ilgili bilgiler aktardılar. Sınai Mülkiyet Uzmanı Semih Saraç; patent ve faydalı model kavramı, patent sahibinin hakları, patent ve faydalı model arasındaki farklar, sahip olmak için başvuru süreci ve gerekenler gibi konularda katılımcıları bilgilendirerek sunumunun ardından soruları ve görüşleri cevaplandırdı. Sınai Mülkiyet Uzmanı Serhat Dündar ise; marka kavramı, marka türleri ile marka başvurusu ve tescil süreci gibi birçok konuda katılımcılara bilgiler aktararak konuyla ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.