Hasta, hasta yakını ve hastane personeline moral, motivasyon desteği vermek, dini sorularını cevaplamak adına Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında başlatılan ‘Hastanelerde Manevi Destek ve Rehberlik’ hizmeti, Sakaryalıların beğenisini kazandı.

2017 yılında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM ve Korucuk Kampüsünde açılarak 3 personelle hizmet veren birim, ayda ortalama 150 görüşme gerçekleştiriyor. Görüşme sayısının her geçen gün arttığı destek birimine ilgi de sürekli artıyor.

Hastanelere gelen vatandaşlardan bazılarının sadece manevi destek almak amacıyla kendilerine başvurduğunu söyleyen Manevi Destek Birimi Uzmanı Zeynep Merey, "Görüştüğümüz istisnasız herkesten çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hasta, hasta yakını ve hastane personeline moral, motivasyon desteği veriyoruz, dini sorularını cevaplıyoruz. Burada hastanın, hasta yakınının veya hastane personelinin bizden ne istediğine bağlı olarak onlarla görüşüp konuşuyoruz. Manevi açıdan rehberlik etmeye çalışıyoruz. Ayda ortalama 100-150 civarı görüşmemiz oluyor. İlk başlarda bu sayı daha azdı. Ancak bilinirliği arttıkça talep de artmaya başladı. Sadece bizimle görüşmek için hastaneye gelen vatandaşlarımız oluyor” dedi.

Olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Merey, “Hastalık sürecinde onlara yardımcı olduğumuzu ve o zorlu süreci rahat atlattıklarını dile getiriyorlar. Bu da bizi yaptığımız işten hoşnut ediyor" dedi.

"Bize olağan üstü bir katkısı var"

İnsanların manevi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Çakar ise, "Manevi destek bizim için çok önemli. Çünkü yapılan tıbbi tedavilerin bazen manevi destekle tamamlanması gerekiyor. Fakat şunun bilinmesi gerekiyor; manevi destek tıbbi tedavinin yerine geçen bir şey değil. Manevi destek uzmanı da doktor değil, psikolog, sosyal destek uzmanı değildir. İnsanların gerçekten manevi desteğe ihtiyacı var. Günümüz Türkiye’sinde insanların maneviyata bence eskisinden çok daha fazla ihtiyacı var. Çünkü modernizmin neticesinde insanlar artık her şeyin tıbbi tedavi ile olabileceğini düşünüyorlar. Ve açıkçası hiç kimse ölmek istemiyor ve ölümü kabul etmek istemiyor. Bu manada manevi destek uzmanlarının bize olağan üstü bir katkısı var" diye konuştu.

“Hocalarımız gönüllü hizmet veriyor”

İl Müftüsü İhsan Açık da, "Hastalar, hasta yakınları hizmetten oldukça memnun. Hasta yakınlarının da moral, motivasyona çok ihtiyaçları var. Bir üçüncü manevi desteğimiz de hastane personeline yönelik. En önemlisi hocalarımızın gönüllü olarak bu hizmeti yapmaları. Günlük 10-25 arası hastaya kadar hizmet veriyorlar. Her geçen gün de sayı artıyor. Özellikle hastane personeli daha çok görüşme talebinde bulunuyor. Bu noktada Sağlık Bakanlığı bizden daha fazla manevi destekçi istiyor. Manevi Destek Biriminde çalışacak kişinin öncelikle Kur'an Kursu hocamız veya vaiz olması gerekiyor. Din psikolojisi, din sosyolojisi ve rehberlik alanında bir takım eğitimler alması lazım. Daha sonra da Diyanet İşleri Başkanlığımızın 200 saatlik eğitimini alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.