Kaynarca ilçesinde kurulması planlanan Doğu Marmara Makine İmalatçıları OSB için verilen ÇED olumlu raporu, tarım arazilerine zarar verdiği gerekçesiyle Sakarya 2. İdare Mahkemesi tarafından bozuldu.
Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin kararında, tarım alanları ile hayvansal ve zirai faaliyetler açısından yapılan değerlendirmede; daha önce hazırlanmış olan bilirkişi raporunda belirtildiği üzere, ilgili arazilerin bir bölümünün mutlak tarım arazisi, bir bölümünün dikili tarım arazisi, geriye kalan ve üzerinde geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı kısmın da marjinal tarım arazisi kategorisinde yer aldığı” belirtildi.
Kararda ayrıca, Toprak Koruma Projesine göre alınacak tedbirlerin uygulanması halinde bile çevre tarım arazisine etkisinin sınırlı olmakla birlikte tarımsal üretimin olumsuz yönde etkileneceği kanaatinin bulunduğuna yer verildi.
Ek bilirkişi raporunda sonuç olarak şu ifadelere yer verildi; “Dava konusu ÇED olumlu kararı işleminin bölgedeki orman örtüsünün, akarsuların, yer altı sularının ve tarım arazilerinin azalması ya da kirlenmesi kisti bulunmasının insan ve çevre sağlığı açısından oluksuz sonuçları olabileceği, dolayısı ile ÇED olumlu kararının çevre ve komu yararı açısından telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği yönündeki ve kanaatlerinde ısrar edildiği belirtilmiştir…
Öte yandan dava konusu ÇED olumlu kararının uygulanması halinde çevre ve kamu yararı açısından telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği açıktır. Açıklanan bu nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2588 sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına….”/ MEDYADETAY