Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Aydın Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, müdürlüklerinin temel amacının toplum sağlığını korumak ve geliştirmek olduğunu söyledi. Erdoğan, “Toplum sağlığını koruma ve geliştirme sürecinde atılacak olan ilk adım toplum sağlığını tehdit eden riskleri belirlemektir. Son bir yıl içerisindeki gelişmeler bizim uyuşturucu ile mücadeleye odaklanmamızı gerektirdi. Uyuşturucu çok ciddi bir tehlike. Bizim çocuklarımız ve yakınlarımız da bu tehlikeye maruz kalabilir. İldeki tüm kurum ve kuruluşlar mücadele kararı aldı” dedi.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzman Dr. Ahmet Yazıcı da katılımcılara bağımlılık konusunda bilgiler verdi. Yazıcı, “Madde bağımlılığı aslında bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık sürecinde beyinde bir hastalık gelişir ve düzeltilmesi gereken bu sorun kişinin başka faktörlerine bakılmaksızın tedavi edilmelidir. Bu duruma hastalık gözüyle bakmak gerekir. Bağımlılık belirli bir süreç içerisinde gelişir. Kişi maddeyi aldıktan sonra, tekrar tekrar almaya başlıyor. Bağımlı olmuş kişilere önceden yardım etmek çok önemli. Bir kez bir madde alındığı zaman bağımlılığa giden yolda hemen hemen tüm bağımlılar aynı süreci geçiriyor. Bunu fark etmek ve buna göre müdahale etmek gerekir” diye konuştu.

uyusturucu_toplantisi2-002.jpg

Yazıcı, bu konuda alınan polisiye tedbirlerin tek başına yeterli olmayacağına da dikkat çekerek, “Bağımlılar bu tedbirleri bir şekilde aşmayı biliyor. Çünkü bağımlılık, polisiye tedbirlerden daha güçlü” ifadelerini kullandı.

Sakarya’ya bir ay içerisinde AMATEM kurulacağının müjdesini de veren Dr. Ahmet Yazıcı, “Bizim bir çalışmamız var. Servisini hazırladık. Gerekli cihazları temin etme safhasındayız. Eylül ayında açmayı planlıyoruz” dedi.

uyusturucu_toplantisi3-001.jpg

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği görevlisi ve TUBİM İl Temas Noktası Sorumlusu Harun Yıldırım ise uyuşturucuyla ilgili verilen eğitimler hakkında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, “2013 yılında 8 bin 650, 2014 yılının ilk 6 aylık dönemde 13 bin 490 kişiye eğitim verildi. Bunlardan 7 bin 800’ü lise öğrencisi. Eğitimlerimiz yaz dönemi de dahil devam ediyor” dedi.