Türkiye de ilk özelleşen elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan ve öncü çalışmaları ile dikkat çeken SEDAŞ, Bolu merkezinde ilin sevimli misafirleri olan leyleklerin yuva olarak seçtiği elektrik direklerinde enerji güvenliği için yalıtım uygulamaları yapıyor. Doğal yuvalarında yavrularıyla yaz ayını geçirmeye çalışan “göçmen” leylekler için, yuvaların bulunduğu direkler üzerinde enerji bağlantı iletkenlerinde izolasyon işlemlerini ve “kuşkonmaz” isimli materyallerin direklerin üzerinde montajını yapan SEDAŞ bu uygulamasını Sakarya, Kocaeli ve Düzce il, ilçe ve köylerinde de özellikle kuş çarpılmalarının ve enerji kesintilerinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde de sürdürüyor.  
DOĞAL YUVALARI KORUYARAK
SEDAŞ’ın elektrik dağıtım görev bölgesi olan Bolu'da yoğun olarak görülen leylekler, çoğunlukla yuva yapmak amacıyla elektrik direklerini kullanıyorlar. Ancak bu sırada uzun ayakları ve geniş kanatları ile iletkenlerin arasında akıma kapılıp, kısa devreye yol açarak zarar gören leylekler elektrik kesilmesine de yol açıyorlar. SEDAŞ Bolu'da leyleklerin yaptığı doğal yuvalara zarar vermeden, yaptığı yalıtım çalışmaları sayesinde leyleklerin bölgede artık güvenle yaşamalarını sağlıyor.   
KUŞKONMAZLAR İLE ÇOK AMAÇLI YATIRIM
SEDAŞ, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce'de enerji nakil hatlarında kuşların can güvenliğini sağlamak, aynı zamanda bölge halkının yaşanabilecek enerji kesintilerinden mağdur olmasını önlemek ve kaliteli enerji dağıtım hizmeti vermek amacıyla direkler için özel olarak hazırlanmış, çevreyle uyumlu kuşlara hiçbir şekilde zarar vermeyen esnek özellikte yapılmış “kuş konmaz” isimli materyalleri elektrik direklerine yerleştiriyor. Yalıtım çalışmaları ve kuşkonmazlar sayesinde kuşların direklerin üzerinde elektrik bağlantılarının bulunduğu bölgeye konmalarının önüne geçilirken, iletkenlerle olan teması kesiliyor. Kuşların elektrik akımına kapılmaları, buna bağlı olarak tüketicilerin de enerji kesintisinden etkilenmesi önlenmiş oluyor. Yalıtım malzemeli izolasyon çalışması ve "Kuşkonmaz" aparatlarıyla çok amaçlı, çevreci bir yatırım yapılırken bu sayede kuşların direklerin üzerinde elektrik bağlantılarının bulunduğu bölgeye konarak zarar görmelerinin önüne geçiliyor.