Kuzulukta bulunan İşmont Halil Bildirici Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Osmanlı İmparatorluğunun aşiretten Beyliğe geçtiği ve köklerinin yeni filizlendiği topraklara gezi düzenledi. Geziye çok sayıda öğrencinin yanı sıra, okul öğretmenleri ve idarecileri katıldı. Pazar günü okul önünden başlayan geziye okul öğrencilerinin katılımlarının fazla olması dikkati çekti. Gezinin ilk durağı Bilecik oldu. İşmont Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin ilk durakları Şeyh Edibali’nin kabri ve Tekkesi oldu. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözüyle kapitalist ve komünist devlet mantığını kökünden kazıyan ve sosyal devletin temellerini atan Şeyh Edibali, bu anlayışını Osmanlı Devlet adamlarına benimsetmiştir. Edibelinin türbesini ziyaretin akabinde, II. Abdülhamit’in Bilecik’e kazandırdığı saat kulesi gezildi. Ardından Cihan Devleti Osmanlının işareti olan ‘Remzi Osmanî’ devlet armasının önünde fotoğraflar çekildi.

Bilecik Şehri gezildikten sonra Osmanlıyı kuran Karakeçili aşiretinin uç beyliği olarak konakladıkları ilk yerleşim yeri olan Söğüt’e hareket edildi. Söğütte ilk ziyaret edilen yer, üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı Devletinin ilk başbuğu Ertuğrul Gazinin türbesi oldu. Fatihaların okunduğu ziyarette duygulu anlar yaşandı. Özellikle Yunan işgali sırasında Türbeye yapılan hakaretler ve türbenin kurşunlanması, türbenin harap edilmesi zihinlerimizde işgalin acı hatıralarını canlandırdı. Türbe ziyaretinden sonra Domaniç’ten dönülmenin şerefine verilen bulgur pilavının yendiği meydan gezildi.

Geziye katılanları etkileyen diğer bir mekân ise Kuyulu Mescit oldu. Kuyulu Mescit, Ertuğrul Gazi ve Osmanlının ilk dönemlerinden kalan tek tarihi eser özelliğini taşıyan Ertuğrul Bey döneminde yerli Rumlardan satın alınan arazi üzerine yapılan mescit; Rumlara İslamı anlatmak ve ezan sesini dinletmek için inşa edilmiş. Bu amaçlarında başarılıda olmuşlar ve mescitle beraber birçok yerli Rum, İslam Dinini seçmiş. Milli Mücadele yıllarında Bilecik’in kaderini azda olsa yaşamış olan Söğüt Şehri, Yunanlılar ve yerli Rumlar tarafından tahrip edilmiş. Bu sebepten olsa gerek Osmanlının ilk zamanlarından günümüze gelen eser hiç yok denecek kadar az. Bunlardan en önemlisi Ertuğrul Bey’in yaptırdığı Kuyulu Mescittir. Çelebi Mehmet’in yaptırdığı cami, II. Abdülhamit’in yaptırdığı cami ve idadi (lise) ve I.Dünya Savaşı yıllarında yaptırılan Yetimler Yurdu da (Darul Eytam) gezildi.

Geri dönüşte ilk Osmanlı Kadısı Dursun Fakih’in kabrine uzaktan dua edildi. Son durağımız ise Pelitözü Gölü oldu. Pazar günü gezi sona erdi.