Son zamanlarda artış gösteren kuyumcularda dolandırıcılık olayları sonrası çalışma başlatan Sakarya Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği, esnafı bilinçlendirmeye çalışıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Sakarya Sarraf Kuyumcu ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes, dolandırıcılıkla ilgili dört davanın devam ettiğini söyledi.

Son bir ay içerisinde kuyumculara gelen sahte para, ayarı düşük altın ve sahte altın üzerine açılmış dört ayrı davaları olduğunu söyleyen Serbes, “Artık yankesicilik, Adapazarı’ndaki kuyumcuları aldatmaya yönelik, yapılan hareketlere dernek olarak karar aldık peşini, izini bırakmayacağız. Emniyet teşkilatımız da bize çok büyük kolaylık sağlıyor bu konuda. Kuyumcular arası bir network oluşturduk watsapp üzerinden. Bu oluşturduğumuz networkte hırsızlık şubesi de var. Onlara da bilgiler gidiyor. Bu davalardan bir tanesi tutuklanma ile sonuçlandı. Bir tanesi denetimli serbestlik aldı. Bu şahıs kuyumcuları aldatmaya yönelik bir ürün olan 22 ayar bileklik başı ve sonu altın ortası bakır kalın altın kaplama idi. Takriben 10 mikron kaplama idi. 10 mikron çok ciddi bir kaplamadır. Bunun bilirkişiliği yapıldı ve savcılık bunun kuyumcuları aldatmaya yönelik olup olmadığı sordu ve yapılan tetkikler aldatmaya yönelik çıktı. Bunların sonu kesilmeyecek. Dünyanın en büyük dolandırıcılığı para, altın ve mücevher üzerine oluyor. Ama yılmadık ve Adapazarı bu konuda çok ciddi bir ses getiriyor bu tarz insanlara karşı” ifadelerini kullandı.

“Sahte para konusunda tüm dernekler bilgilendirildi”

Sahte para konusunda ülkede bulunan tüm STK, oda ve Dernekleri bilgilendirdiğini de söyleyen Başkan Serbes, “Sahte para konusunda tüm ülkede oda ve derneklere bilgilendirmesini yaptık. Bize gelen sahte paranın 15 çeşidi varmış. Bu 15 çeşidin ilk 5’e gireni bu. Tehlikeli olan bu 500 Euro’dur. Çünkü makine bunu ayırt etmiyor. Para makinelerinin güncellenmesini yaptık. Artık makinelerimiz ayırt edebiliyor” diye konuştu.

“Dolandırıcılık hakkında bilgi edinirler”

Kuyumcular Dünyası adıyla açılan sosyal medya sayfasını tüm vatandaşların takip edebileceğini söyleyen Serkan Serbes, “Kuyumcuların Dünyası isimli bir sosyal medya sayfası var. Bu İstanbul’dan yönetilen bir sosyal ağdır. Bunu herkes bunu beğensin ve takip etsin. Takibine alırsa bütün Türkiye’de yapılan dolandırıcılıkları bizim de oraya sunduğumuz olaylardan haberdar olabilir, bilgilenebilirler" ifadelerini kullandı.