Adapazarı Belediyesi, 21 Haziran Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. yıl dönümünü birçok farklı programla kutladı. Başkan Mutlu Işıksu ilk olarak Sakarya Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği Başkanı Muzaffer Coşkun ve yönetimi ile Kırgızistan Oş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kanıbek İsakov ve beraberindeki heyeti misafir ederek kutlamaları kabul etti. 

Kurtuluş Paneli’nde destansı mücadele anlatıldı
İlk programın ardından Adapazarı Belediyesi Meclis Salonu’nda, moderatörlüğünü Adapazarılı tarihçi Resül Narin’in üstlendiği, katılımcılar Prof. Dr. Enis Şahin ve Prof. Dr. Sabahattin Özel’in “Adapazarı’nda Kuvayı Milliye Faaliyetleri ve Yunan İşgali” ve  “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın Adapazarı’na Gelişi ve Kurtuluşun İlk Yıl Dönümü” konularını işledikleri bir “Milli Mücadelede Adapazarı” Kurtuluş Paneli gerçekleştirildi. 

"Gazi Mustafa Kemal’le kazanılan büyük zafer"
Panelistlerden ilk olarak konuşan Prof. Dr. Enis Şahin, Adapazarı’nın işgalindeki yunan mezalimine değindi. Zaferin Başkomutan Gazi Mustafa Kemal liderliğinde kazanılmış bir zafer olduğunu çok önemli olayların yaşandığını aktaran Prof. Şahin, “Adapazarı tarihte ve bugün de en önemli bölgelerden biri olmuştur. Kurtuluşun yıl dönümünü kutluyor ve ecdadımızı saygıyla anıyorum.” şeklinde konuştu. 

"Acı kayıplar verdik"
Prof. Dr. Sabahattin Özel ise işgalde Yunanlıların çok zalimce davrandıklarının altını çizdiği konuşmasında, “Savaşta çok acı kayıplar verdik. Ancak kahraman Türk ordusu başta yunanlar olmak üzere herkesi şaşırtmıştır. Bu zafer sadece yunanlara karşı değil Asya’nın Avrupa’ya, Doğunun Batıya, Türklerin İngilizlere karşı kazandığı bir zaferdir. Bu uğurda savaşan, Adapazarı’nı kurtaran tüm aziz şehitlerimize minnetlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

"Fedakârlığın şehri Adapazarı"
Panelde son olarak konuşan tarihçi yazar Resül Narin, “Adapazarı o dönemde ön plana çıkan ve gözlerin üzerinde olduğu bir şehirdir. Adapazarı’nda ticari yaşamda her zaman örnek adımların sergilendiği o dönemde görülmüştür. İslam Ticaret Bankası ve Adapazarı Emniyet Bankası çok büyük özveri ve fedakârlıklarla kurulmuştu. İlk otomobilin yapıldığı, Vagon Fabrikası’nın kurulduğu bir şehirdir Adapazarı. Türkiye’nin kültür ve tarihinin özü, özeti olan bir şehirde yaşadığımızın farkında olmalıyız. Bu şehir çok büyük fedakârlıklarla bugünlere gelmiştir. Ecdadımızı saygıyla anıyor, bu paneli sunmamıza vesile olan Başkanımız Sn. Mutlu Işıksu’ya çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Panelin sonunda Başkan Mutlu Işıksu, Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker ve Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya panelistlere teşekkür beratını ve hediyelerini takdim etti. 

Adapazarı Gençliği’nden örnek program
21 Haziran Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl dönümü etkinlikleri, Adapazarı Belediyesi Önü’nde Yazar Fahri Tuna’nın müellifi olduğu proje kapsamında, 30 liseli gencin katıldığı “Adapazarı Gençliği Yazarlarını Okuyor” adlı okuma etkinliği ile devam etti. Programa eserleri okunan Adapazarılı yazarlar, Zeynep Arkan, Serhat Demirkol, Cihat Zafer ve Fahri Tuna da katıldı. Adapazarı’nın geleceğe gençlerle yürüyeceğini gösteren program sonunda katılımcılara teşekkür eden Başkan Mutlu Işıksu, Necip Fazıl – Çile, Cemil Meriç – Bu Ülke, Cahit Zarifoğlu - Yaşamak ve Yedi Güzel Adam, Mustafa Kutlu – Sevincini Bulmak ve Fahri Tuna – Aynalı Kavak Yazıları kitaplarını içeren hediyeleri takdim etti. 

Başkan Işıksu’dan teşekkür
Gerçekleşecek etkinlikler için tüm vatandaşları davet eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, “Bereket, kardeşlik ve dayanışmanın şehri Adapazarı’mızı bir daha tekrarlanmamak üzere düşmandan kurtaran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, memleketimizin değerli evlatları Halit Molla, Kazım Kaptan ve İpsiz Recep başta olmak üzere kahraman ecdadımızla gurur duyuyoruz. Adapazarı’mızın kurtuluşuna vesile olan ecdadımızı en güzel şekilde, hep birlikte anmak istedik. Bizlerle olan tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Kurtuluş ruhu ile daha güzel yarınlar için hep birlikte çalışmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.