Komisyon adına açıklamalarda bulunan Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Tarık Özbay, kurbanlıkların kesimleri ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımı sürecinde yaşanacak insan yoğunluğunda salgının daha da fazla yayılmaması adına çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Komisyon Başkanı Özbay açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“2020, bizler için çoğu konuyu yeni tecrübe ettiğimiz bir sene oldu. Salgının daha fazla yayılmaması adına birçok konuda kurallar koyuldu ve insanlarımız bu kurallara uyarak yeni normal sürece hızlı bir şekilde adapte oldu. Yakın bir zamanda da böyle bir sürecin içerisinde Mübarek Kurban Bayramı’nı karşılayacağız. Ancak bu bayram geçmiş bayramlardan çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini de unutmamamız gerekiyor. Kurban Bayramı yaşanılan yoğunluk ve ciddiyeti bakımından oldukça karmaşık bir organizasyondur. Ülkemizin her yerinde aynı zaman aralıklarında kısa sürede gerçekleştirilen bu organizasyonun sonrasında sorun yaşamamak adına pandemi koşullarına göre önlemler alınması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın sürecin ciddiyetini kavrayarak kişisel önlemlerini alması kadar kurbanlık satışı veya kesim tesisi sahiplerinin de gerekli önlemleri eksiksiz bir şekilde dizayn ederek halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalar içerisinde olmalıdır.”

“Kurbanlık ile kesimhane sahiplerine daha fazla sorumluluk düşüyor”
“Kurban satış veya kesim noktalarında oluşacak insan trafiği Covid-19 salgınının bulaşması açısından oldukça risk oluşturacağı açıktır. İbadetini gerçekleştirme amacında olacak insanların göz göre göre hastalık ile burun buruna gelmesi engellenmeli ve gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Bu bayramda İl Pandemi Kurulumuzun alacağı kararlar doğrultusunda şehrimizdeki kurbanlık satış ve kesim tesislerine çok daha fazla sorumluluk düşmektedir. İnsanların birbiri ile yakınlaşması sınırlandırılmalı ve sıkışık alanlardaki insan trafiği kontrol altına alınmalıdır. Tesislerde maske ve dezenfektan imkanları sağlanmalı, bu kurala uymayan vatandaşların girişleri engellenmelidir. Kesim sırasında randevu sistemi gibi düzeni sağlayacak sistemler geliştirilmelidir. Kurban kesim tesislerinde çalışan personelin giyim ve kuşamında gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Salgından korunma amacının öncelikli olduğu bir Kurban Bayramı organizasyonu bizleri bekliyor. Bu bayramda salgının halen daha yayılma gösterdiği gerçeğini unutmadan kendi sağlığımız ve en önemlisi toplum sağlığı için koyulacak her kurala uymalı, alınacak her türlü tedbiri de almalıyız. İbadetimizin dini kurallar çerçevesinde kabul görmesini sağlarken aynı zamanda salgının daha da fazla yayılmasına olanak vermemeliyiz. Bilinen her türlü önlemi alacak ve koyulacak yeni kurallara uyacak olan tüm vatandaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyor ve hayırlı bayramlar diliyoruz.”