Buluşmaya Başkan Ekrem Yüce’nin yanı sıra Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Temsilcisi Mirbek Kozhoev, Hükümet İdaresi Temsilcisi Kamchybek Kusakov, Yerel Yönetimler ve Etnik İlişkiler Devlet Ajansı Temsilcisi Murzaibragim Zheenbekov, OŞ Belediye Başkan Yardımcısı Asylbek Topchubaev, Kırgızistan Belediye Başkanları, TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, eski Milletvekili ve Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı, SASKİ Genel Müdürü Dr. İlyas Demirci ile Büyükşehir ve SASKİ bürokratları yer aldı. Buluşmada Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı toplu taşıma sistemlerine yönelik sunum yaparken, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Veysel Çıplak ‘Sakarya Akıllı Şehirler Stratejisi’, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel ‘Yerel Kalkınmada Belediyelerin Rolü’ adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

"Ortak arzumuz birlik ve beraberliğin güçlenmesi"

Kırgızistan’dan gelen heyeti şehrimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Bizler binlerce yıllık ortak tarihi paylaşıyoruz. Ortak arzumuz birlik ve beraberliğin güçlenmesi, karşılıklı işbirliğinin daha da gelişmesidir. Türk dünyasının köklü tarih ve kültürü binlerce yıldan beri hala bizlerin birbirini kardeş gibi görmesini sağlayan en önemli bağdır. Atalarımızdan bize miras kalan tarihi ve kültürel değerler sadece ortak geçmişi değil, ortak geleceğimizi de şekillendirmektedir. Uzak coğrafya, uzun ayrılık yılları ve dış etkilere maruz kalan ülkelerimiz tarihlerinin, kültürlerinin ve dillerinin ortak kökenlere dayandığının her zaman bilincinde olmuştur. Dil birliğimiz, din birliğimiz, tarih birliğimiz yani ortak geçmişimiz, değerlerimiz bizlere ortak bir gelecek için güzel bir fırsat sunuyor. Gönül birliğimiz birlikte hareket etme gücünü bizlere veriyor” dedi.

"Kültür Vadisini hayata geçireceğiz"

Sakarya’da hayata geçirmek istediği Kültür Vadisi projesinden bahseden Başkan Yüce, “Aramızdaki işbirliğini geliştirmek ve ilerletmek için bizde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu kapsamda Sakarya’da bir Kültürler Vadisi inşa edeceğiz. Bu vadide bütün Türk Dünyası bir arada kültürel bir bütünlük oluşturacak. Her Türk boyu kendi kültüründen ögeleri Kültür Köyünde sergileyecek ve hayata geçirecek. Her ailenin kendine özel evi ve bahçesi olacak. Tüm bu kültürlerin ortasında bir pazar kurularak her aile kendi kültürünü kurulacak olan pazarda yansıtacak. Kültür köyünün halklarımız arasında ki işbirliğini de geliştireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

"Sakarya’da 72 farklı millet yaşıyor"

Sakarya’nın kozmopolit yapısını dile getiren Başkan Yüce, “Şehirlerin şehri Sakarya’da 72 millet bir arada yaşıyor. Her milletten insan Sakarya’da birlikteliği ve huzuru en güzel şekilde yaşayabiliyor. Sakarya’nın bu kozmopolit yapısı birlikteliğimizi güçlü kılıyor. Bu nedenle Türk Dünyası Kültür Başkentine 2021 yılı için adayız. Sakarya’nın kozmopolit yapısı bizi Kültür Başkentine en uygun aday konumuna getiriyor. Sakarya’da her millet kendi kültürünü, kendi hayat tarzlarını bir bütünlük içinde kardeşçe yaşayabiliyor” ifadelerini kullandı.

"Kültür Başkentine en uygun aday: Sakarya"

Yüce, “2020 yılında Cumhurbaşkanlığı himayesinde şehrimizde yapılacak olan Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonası’nın ev sahibiyiz. Dünyanın en büyük bisiklet organizasyonu olan şampiyona vesilesi ile şehrimizde dünyanın her yerinden misafirlerimizi ağırlayacağız. Ayrıca şehrimiz ülkemizin en yeşil şehirlerinden biri. Sakarya’da yeşilin her türlüsünü görebilirsiniz. Doğanın tüm renkleri Sakarya’da ahenk içinde adeta dans ediyor. Tüm dünyada 11 tane olan Longoz Ormanlarının ikisi ülkemizde, biri ise şehrimizde bulunuyor. Yine dünyanın en nadir içme suyu kaynaklarından olan Sapanca Gölü şehrimizde bulunuyor. Şehrimizde ayrıca birbirinden güzel 22 farklı yayla var. Tüm bu özellikler, Sakarya’yı 2021 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olması için en uygun aday konumuna getiriyor” dedi.