Cumhurbaşkanlığı külliyesinde gerçekleşen toplantıya 300 kaymakam katılırken, Sakarya’dan Hendek Kaymakamı İdris Akbıyık ile Arifiye Kaymakamı Muhsin Çatmadım  da hazır bulundu.

Kaymakamlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel devlet yapılanmasıyla mücadele çağrısında bulunurken, “Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) Her kurumumuzu denetleyeceksin, her kurumda bu tür kim varsa tespit edip hemen yargıda bunlar için süreci başlatacaksınız” talimatı verdiğini söyledi.

Sadece kanun çıkarma, kanunu değiştirme, yönetmeliklerle ve diğer mevzuat düzenlemeleriyle uğraşmanın sorunu çözmediğini, mevzuatla birlikte hatta mevzuattan önce zihniyeti değiştirmek gerektiğini belirten Erdoğan, "Zihniyet değişmedikçe siz hangi kanununu çıkartırsanız çıkartın, hangi yönetmeliği değiştirirseniz değiştirin, uygulama aşağı yukarı aynı kalıyor. Bu bakımdan Türkiye'nin sistem reformuyla özellikle yönetici reformunu da gerçekleştirmesi gerekir. Kurumsal organizasyon olarak idareyi yenilemek nispeten kolayken idare-i maslahatçı anlayışı değiştirmek çok zordur. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için idari reformlarını zihniyet reformuyla desteklemesi gerekiyor. Vizyon sahibi, yetişmiş, kendini sürekli bilgi ile besleyen ve yenileyen, liderlik vasıflarına sahip idarecilerimizin sayısını ne kadar çoğaltırsak hedeflerimize ulaşma şansımız da bir o kadar aratacaktır" dedi.

"Statükonun gardiyanlığını yapmayın”

Statükonun gardiyanlığını yapan bir bürokrasinin ülkeye sadece patinaj yaptıracağını söyleyen Erdoğan, kaymakamlara, "Mevzuat şöyledir, böyledir, yeri geldiği zaman koyun mevzuatı bir tarafa, hemen siz zihinsel inkılabınızı devreye sokun, 'Ben bunu bu şekilde yaparım' deyin ve yapın. İşte bu, iradeyi kullanmaktır, bu iradeyi kullanın. Kim için kullanıyorsunuz bu iradeyi? Vatandaş için. Hiç çekinmeyin kullanın. Sorun üreten, sorunlar karşısında pes eden değil, çözüm üreten dirayet sahibi yöneticilere sahip olmadan bunu gerçekleştiremeyiz. Siz çözüm makamısınız. Unutmayın. Onun için de çekinmeden çözüm üretin. Sorunlar karşısında ya bir yol bulan ya da bir yol açan idarecilerle birlikte yürümek istiyoruz. Mesele bu" tavsiyelerinde bulundu./ MEDYADETAY