İlahiyat Fakültesi öğrenci topluluklarından Arapça Dil Kulübü (Multeka lugati’d-dât) tarafından organize edilen programa, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer konuşmacı olarak katıldı. Program, Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, ilçe müftüleri, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay, fakülte öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan geniş bir dinleyici kitlesi tarafından takip edildi.
Konuşmasına “Buraya neden daha önce gelmedim, dediğim tek yer Kudüs oldu. Batılı bir düşünür Kudüs’ü görmeyen hayatımda güzel bir şehir gördüm demesin diyor.” söyleriyle başlayan Prof. Dr. Beşer, Kudüs’ün tarihi hakkında şu bilgileri verdi: “Kudüs dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biri. Hz. İbrahim'den bu yana bütün peygamberlerin uğrak yeri ve hepsinin kıblesi. Yahudiler adına Kudüs'te ilk yerleşim Hz. Davud zamanında olmuş, sonra onun oğlu Hz. Süleyman Mescid-i Aksa'yı inşa etmiş. Kudüs, Hristiyanlarca da çok kutsal zira Hz. Meryem ve Hz. İsa ile ilgili bütün hatıralar orada. Müslümanlar Kudüs'ü Hz. Ömer zamanında 638 yılında fethedince orada bulunan Yahudi ve Hıristiyanlara dokunmamışlar, tam bir din özgürlüğü tanımışlar. Haçlılar ise 1099’da Kudüs'ü işgal edip orada bulunan bütün Müslümanları ve Müslümanlara yardım ettikleri gerekçesiyle bütün Yahudileri tarihte eşi az görülmüş bir katliamla hunharca öldürmüşler.”
Konuşmasının devamında Kudüs'te sadece Mescid-i Aksa değil, yüzlerce muhteşem tarihi eser olduğunu belirten Prof. Dr. Beşer, her tarafta Kanunî'nin ve diğer Osmanlı sultanlarının imzalarını görmenin mümkün olduğunu, son yıllarda TİKA tarafından orada pek çok tarihi eserin restore edildiğini ve bunun da birilerini çok rahatsız ettiğini söyledi.
Filistin baştanbaşa İsrail'in kontrolünde olduğunu belirten Prof. Dr. Beşer, “İsrail güvenlik güçleri adeta ayağını yan basana, gözünü kaldırana ateş ediyorlar. Götürdükleri cesetleri birkaç gün sonra ve iki saat içerisinde gömülmek şartıyla gece veriyorlar, organlarını aldıktan sonra” dedi.

Filistinlilerin Türkleri çok sevdiğini belirten Prof. Dr. Beşer, “Filistinliler, dört ismi çok iyi tanıyorlar: Hz. Ömer, Salahattin Eyyubi, Sultan Abdülhamit ve Cumhurbaşkanı Erdoğan. Filistin demek Kudüs demek, Kudüs demek İslam ümmetinin kalbi demek, kıyamı demektir. Filistin görülmeden ırkçılık belası, Kudüs görülmeden tarih anlaşılmaz. Bu sebeple bütün ilahiyat fakültesi öğrencilerinin mutlaka Kudüs’ü görmesi gerekir. Kudüs görülmeden Müslümanların tarihteki izzetini ve şimdiki zilletini anlamak mümkün değildir” şeklinde konuştu.
Programın sonunda, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay tarafından Prof. Dr. Faruk Beşer’e hediye takdim edildi.