26 Eylül tarihinde İstanbul’da meydana gelen depremin Sakarya’da da hissedildiğini belirten İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, “Büyük deprem felaketini geçirmiş şehrimize bir kez daha kendisini hatırlattı. Depremler, özellikle Sakarya gibi fay hattının geçtiği bölgelerde doğanın bir gerçeği olarak, irili ufaklık sürekli meydana gelmektedir. Burada önemli olan bu fay hatlarının geçtiği bölgelerde inşa edilen yapıların, depreme dayanıklı olup olmadığıdır” dedi.

Sakarya’nın çok acı tecrübelere sahip olduğuna dikkat çeken Kılıçaslan, 1999 depreminin üzerinden 20 yıl geçtiğini ancak bu süre zarfında yeterli önlemlerin alınmadığını, birinci derecedeki Sakarya’nın kentsel dönüşüm kapsamında bulunmadığını söyledi.

Kılıçaslan, “Geçen hafta gerçekleşen depremin daha şiddetlisi olduğunda 10 bin konutun yerle bir olacağı tespit edilmiş iken bu konudaki duyarsızlığı, bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değildir. Buradan Sakaryalı hemşehrilerimiz adına yetkililere soruyorum; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli konutları yenilemek için başlattığı 65 bin konutluk kentsel dönüşüm programında Ankara, Samsun, Adana ve Kayseri var iken; birinci derece deprem bölgesi olan bu şehirlerin arasında Sakarya neden yoktur? Geçen hafta yaşanan deprem sonrası, İstanbul’da 29 okul boşaltılıp öğrenciler başka okullara taşınırken, Sakarya’mızda bir tane bile riskli okul binası yok mudur? Yok ise; Sakarya’mızdaki  eski, çok katlı ve 1999 depremini yaşamış okul binalarının  son durumu nedir? Bu okullarda en son ne zaman depreme dayanıklılık testi yapılmıştır, sonuçları nelerdir?

Bu konularda tüm yetkililerden samimi ve ayrıntılı bir şekilde cevap bekliyoruz. Varsa ki, var olduğu kanısındayız, eksikliklerin ivedilikle giderilmesi ve şehrimiz insanın bir nebze de olsa rahatlatılmasını talep ediyoruz. Bu talebi siyaseten değil vatandaşlık görevi olarak dile getiriyoruz. Depremin siyaseti olmaz, deprem insan ayırmaz. Çok katlı eski okul binalarına yüreği ağzında girip görevini yapmaya çalışan endişeli öğretmenlerimizin ve her şeyimiz yavrularımızın güvenliğini düşünmek zorundayız. Şehrimizi yönetenlerden bu konuda somut ve tatmin edici açıklamalar bekliyoruz” dedi.