Başkan Öztürk, Erenler’de yapılacak olan kentsel dönüşüm için Yeni mahallede gerçekleştirilen çekimlerde TRT Haber muhabiri Evren Ünal’ın kentsel dönüşüm süreci ile ilgili sorularını yanıtladı.

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte TRT Haber’in mikrofonlarına açıklamalarda bulundu. Bölgede ilk etap çalışmalar için Bakanlığın belediyeyi yetkilendirdiğini belirten Başkan Öztürk, “Türkiye'de toplamda 5 bölgede belediyelere Kentsel Dönüşüm ihale yetkisi veriliyor. Bunlardan sadece tek ilçe bizim ilçemiz Erenler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim projemizle yakından ilgilenip destek veriyor. Biz Bakanlıktan ihale yetkisinin bize verilmesini istedik. Bakanlığımız da bize bu konuda güvenerek ilk etap ihale yetkisini bize verdi. Bugünlerde Ankara'ya bu konu ile ilgili protokol yapmaya gideceğiz. Türkiye'nin en büyük alanda yapılacak Kentsel Dönüşüm projesi ilimize ve Türkiye'ye örnek bir proje olacaktır" dedi.

Romanlara özgü konutlar

Başkan Öztürk, “Görüştüğümüz roman vatandaşlarımızın bir kısmı “verin paramı ben gideyim” diyor. Bir kısmı “bizi de aralara serpiştirin toplumla kaynaşalım” diyor, bir kısmı ise “hayır efendim biz romanız. Bizim kendimize has bir kültürümüz, yaşam tarzımız var. Biz kendimize özgü konutlar ve mekânlar istiyoruz” diyor. O talepler doğrultusunda, onların kültürlerini yaşatmaya devam edebilecekleri ve mağdur olmayacakları bir proje için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

erenler_roman_mahallesi2.jpg

Roman vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz”

Erenler Yeni Mahelle'de yapılacak dönüşümün ayrıntılarıyla ilgili bilgi de veren Başkan Öztürk, “Bu bulunduğumuz bölge Roman vatandaşlarımızın yaşadığı bir bölgedir. Bu bölgede planladığımız dönüşüm projesi vatandaşımızın memnuniyeti ön plana alınarak hazırlandı. Şu anda bölge halkının yüzde 95 memnuniyetini ve rızasını aldık. Kalan yüzde 5’lik kısım ile görüşmelerimiz devam ediyor. Biz Roman vatandaşlarımızı kesinlikle mağdur etmeyeceğimizin sözünü verdik. Onların hakkını savunarak daha iyi ve kültürlerinden koparmadan yaşamalarına olanak sağlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

“Tüm Erenler Cavit Başkana güveniyor”

TRT Haber ayrıca bölgedeki vatandaşların da Kentsel Dönüşüm ile ilgili görüşlerini aldı.  Sakarya Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Vural Toskal, TRT Haber mikrofonlarına yaptığı açıklamada, "Biz Başkanımıza güveniyoruz. Sürecin başladığı andan itibaren her zaman  Başkanımız yanımızda oldu, her sorumuza cevaplar verdi, açıkladı. Bizler Roman vatandaşlar olarak bu bölgede kendi kültürümüze uygun yaşam şartlarını sağlayacağı sözünü veren başkanımızı destekliyoruz. Yanındayız. Başkanımız dönüşüm ile birlikte bizim yaşadığımız bölgede kendi içinde bir konut alarak bize komşu olacağını söyledi. Bu da bizi çok memnun etti" dedi.

erenler_roman_mahallesi3.jpg

Romanlar kentsel dönüşüme karşı değil”

Geçmişten bugüne yaşanılanları anlatan Vural Toskal, “Romanlar kentsel dönüşüme karşı değil. Erenler Belediyesi gibi, Cavit Başkan gibi söz vererek, yanında olarak, bölgedeki dernek başkanları ile bunları paylaşarak bir yerlere gelinebileceğine kesinlikle emin olabilirler. Romanlara ılımlı yaklaşılırsa ortaya çıkan güzellikleri onlar da görebilecekler. Bu mahallenin altyapısı, yolları ve yaşam tarzı çok daha farklıydı. Cavit Başkanımız göreve geldiğinden sonra süreç daha da ilerledi. Başbakanın roman açılımı olsun, Cavit Başkanın buradaki gayreti olsun iyi bir yere geldiğimize inanıyoruz” dedi. 

erenler_roman_mahallesi4.jpg