Sakarya Kent Şurası, Abbas Delen Başkanlığı’nda 2015 yılının ilk toplantısını önceki gece Erenler İlçesi’nde bulunan Seçkin Otel’de gerçekleştirirken, Şura’ya tüm üyeleri ile MHP Sakarya Büyükşehir Meclis Üyesi ve Grup Başkanı Erkal Etçioğlu da katıldı. Şura’nın bu ay ki konuğu Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ve Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Halil Kalabalık oldu.

Şuraya katılan üyeler

49.’su gerçekleştirilen Şura’ya Prof. Dr. İsmail Çallı, Abdül Akgün, Abdülmuttalip Özdemir, Ahmet Akyüz, Ahmet Erdem, Avni Akran, Aydemir Horozoğlu, Azmi Gürkan, Cavit Pay, Celalettin Tanta, Cevat Bezek, Erdoğan Çamlıyurt, Faruk Öz, Fethi Sarıoğlu, Fettah Kınalı, Gündüz Akay, Gürsoy Alagöz, Hakan Alkan, Hamdi Güler, Hamdi Şenoğlu, Hayati Özdoğan, İbrahim Balaban, İsmail User, Kamil Tever, Mehmet Çatalbaş, Mehmet Dinler, Mehmet Hammaz, Muzaffer Başer, Muzaffer Güneş, Nuri Paker, Orhan Ekici, Osman Nuri Ürküt, Ömer Nejdet Aydemir, Özcan Başoğlu, Özcan Kırıcı, Özcan Toplar, Sadettin Özcan, Saffet Biberoğlu,  Sami Çakan, Seçkin Tekeoğlu, Taner Başoğlu, Tansu Uzun, Vedat Kocabıyık, Yavuz Deniz, Zeki Çelebi, Erkal Etçioğlu katıldı.

kent_surasi2-001.jpg

Sakarya Kent Şurası Başkanı Abbas Delen’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda mazeretini bildirip gelemeyen üyelerin isimleri okundu. Ardından misafir olarak Şura’ya konuşmacı olarak katılan Gürpınar ve Kalabalık takdimi ile Şura toplantısı başladı.

Hacıeyüpoğlu “Zehirli sanayi istemiyoruz”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Şura Yönetim Kurulu Üyesi Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, “SATSO’da ben başkan iken kâğıt fabrikası kurulması istenmişti. Ben buna karşı çıktım ve kâğıt fabrikasına izin vermedik. Şimdi Pamukova’ya kâğıt fabrikası kurulması için izin aldılar. Toprak kurulunda bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu’nun karşı çıktığı için ve olumsuz oy verdiği için toprak kurulundan çıkarılması çok yanlış. Tarımı da toprağı da en iyi bilen Şenoğlu. Zararın nereden geleceğini herkesten iyi bilir. Oraya karşı çıkıyorsa doğru yapıyor, bizler de Şenoğlu’nun arkasındayız. Çevreye zarar verecek sanayi istemiyoruz, buna karşı mücadelemizi Şura olarak vereceğiz” dedi.

Hacıeyüpoğlu konuşmasının devamında; “Sakarya Üniversitesi şehre açılmalı, şehirle bütünleşmeli. Akademik olarak şehri yönetenler ile üniversite yol gösterici çalışma ve projeler ile şehirdeki yöneticilerin ufkunu açmaya davet ediyoruz. Sanayici faiz kıskacında, faizlerin yüzde 14’den yüzde 8’lere inmesi ile sanayici rahat bir nefes alarak üretimde artışa geçer. Araştırma Hastanesi bahçesinde deprem zamanında yapılan çelik konstrüksiyonlu binanın sökülerek başka yerde değerlendirilmesi, sökülen yerde ihtiyaç olan 3 yüz yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi’nin yapılmasını zaman kaybedilmeden gerçekleşmesini istiyoruz” dedi.

kent_surasi3.jpg

Gürpınar “stadın yerine cami yapılsın”

Gecenin konuğu Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, inşaat sektöründe yaşanan süreçler, sıkıntılar ve çekinceleri anlattı. Stadın yerinin köy hizmetlerinin olduğu, yer konusu ile Pamukova’da kurulacak kâğıt fabrikası hakkında şura üyelerine önemli açıklamalar yaptı.

Üç kat izni başlıyor

Gürpınar sözlerini şöyle sürdürdü; “17 Ağustos depremi sonrasında 2 kat ve bodrum veya çatı katına izin verilen şehir merkezindeki, binalar artık üç katlı olacak. Adapazarı Belediyesi 3 kata izin için imar tarihini 22-23 Şubat olarak açıkladı. 1/1000lik yeni imar durumları belirlendi. Artık kişiye, şirketlere göre imar tadilatları yapılmasın, belediye meclisleri tadilat kararlarında zaman kaybetmesin” dedi.

“Toprak Kurulu bağımsız olsun”

Gürpınar; “Toprak Kurulu bağımsız olsun. Kurulda birkaç kişinin dışında kamu görevlileri var, kimse yorum yapmıyor yâda yeterli gerekçesini ortaya koyamıyor. Bu nedenle toprak kurulunda kararların tarafsız olması için bağımsız üyelerin oluşturulması gerekir. Son günde Pamukova’da kurulması istenen kâğıt fabrikası için yapılan oylamada Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu’nun ret oyu vermesi ardından kuruldan çıkarılması, kurulun tartışılmasına neden oldu” diye konuştu.

“Devlet halkı ile rekabet eder mi?”

Konuşmasında Stat yerine de değinen Gürpınar; “Stadın yerinin TOKİ’ye yeni stat yapması karşılığında verilmesi çok yanlıştı. Bu araziye konut ve ticaret merkezi yapılması yönünde kat sınırlaması olmadan verilmesine biz karşı çıktık. Devlet halkı ile rekabet eder mi? Sakarya’da bilgili becerikli yüzlerce insan var birçok büyük projelerin üstesinden gelebilecek kabiliyetli meslek sahipleri var. Buna rağmen devlet vatandaşı ile TOKİ aracılığı ile rekabet ediyor. Şehir merkezinde cami yapılması için Şemsiyeli Park’ın yeri konuşulmuştu. Şehirde 5 bin kişilik caminin stadın olduğu bu alana yapılması önerimizi Büyükşehir Belediyesi’ne yaptık, bu önerimize kulak asmadılar” dedi.

kent_surasi4.jpg

Köz Hizmetleri Ticaret Merkezi oldu

Gürpınar; “Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden Köy Hizmetleri’nin bulunduğu yerin sağlık kampusu yeri olarak ilan edilmesini istedik, dinlemediler. Yeri ticaret merkezi yeri olarak çevrildi, buranın satışının konuşulduğunu biliyoruz. Milyonlarca lira harcandı, şehir trafik Mastır planı hazırlandı meclisten geçirdiler ama planı uygulamaya koymadılar. Yazık değimli bu kadar para harcandı. Deprem güvenliği ile kentsel dönüşüm projesi başlatıldı, Erenler, Sapanca, Hendek ilçelerinde gerekli olan binaların yıkılıp yenisinin yapılması öncelikli olması lazımdı ama bu önceliğe uyulduğunu pek görmek mümkün değil. Aciliyeti olan binalarda kentsel dönüşüm uygulanmalıydı” şeklinde konuştu.

Uzunçarşı dönüşümü

Gürpınar son olarak, “Tarihi Uzun Çarşı restorasyon projesi şehir için çok önelidir. Tüm binaların yapılması gerekir, tescili olan 62 bina var bunun dışında tüm adanın onarılması ile tarihi çarşının görünümü değişmesi ile turizm açısından, şehrin markası açısından önemli bir çalışma olacaktır” dedi.

Kalabalık uyuşmazlık hukukunu anlatı

Hüsnü Gürpınar’ın konuşmasının ardından sözü Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Halil Kalabalık uyuşmazlık hukuku üzerine şura üyelerine sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Kalabalık verdiği bilgilerde; “Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi. Hukuk ve çözüm alanları çok geniş ve konunun içeriği gelişmesine göre değişir” dedi, Şura üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

Şenoğlu “Nasıl bir toprak bırakacağız”

Şura Yönetim Kurulu Üyesi Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Pamukova’ya kurulacak olan kâğıt fabrikasının zararlarını Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu’nun anlatmasını istedi. Şenoğlu “Pamukova ve çevresi birinci derecede tarım alanlardır. Sakarya Nehir kenarındaki Milli Emlak’a ait 200 dönümlük alanda kurulacak olan kâğıt fabrikası yeraltı sularını ve Sakarya Nehri’ni Karadeniz’e kadar koku içinde bırakır. Bir tek canlı dahi yaşamaz. Bu sudan tarımsal sulama dahi yapılmaz. Çok uzağa gitmeye gerek yok, gidin Ergene Adasına, orada kurulu bulunan ve çalışan kâğıt fabrikasının çevreye verdiği zararı görün orada insanların canlıların ne yaşadığını görün o zaman anlarsınız. Biz nesillerimize temiz torak, verimli ve temiz tarım bırakmak istiyoruz. Eğer zehirli sanayiye Sakarya olarak izin verirsek yeni nesillere ne diyeceğiz, ne miras bıraktığımızı kime nasıl anlatırız” dedi.

Etçioğlu “Çevre zararına razı olmayız”

MHP Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve grup sözcüsü Erkal Etçioğlu, “kâğıt fabrikasının çevreye vereceği zararı çok net bir biçimde Başkan Şenoğlu anlattı. Bunun kamuoyuna açıklanması gerekir. Çevreye verilecek zarara razı olmayız, karşı çıkarız. Zehirli sanayi istemiyoruz” dedi.

Alagöz’den Sakaryalılara teşekkür

Sakarya Kent Şurası üyesi ve Sakarya Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Alagöz, zor koşullar altında ülkemize sığınan hayatlarını sürdüren Türkmenlere 500 bin TL’lik yardım yapılması nedeni ile şura üyelerine, Sakaryalı üst düzey bürokratlara ve tüm Sakaryalılara çok teşekkür ettiğini belirtti.

SKŞ, SASTOP, TEMA ve İMO mahkemeye gidiyor

Şura toplantısının kapanışında Şura Yönetim Kurulu Üyesi Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu “Kent Şurası olarak Pamukova’da kurulacak olan kâğıt fabrikası için mahkemeye başvuracağız. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası da bizimle beraber mahkemeye başvuracak. Ayrıca Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) ve Tema Vakfı Sakarya Temsilcisi (TEMA) ile görüşülerek toplu bir şekilde mahkemeye başvurarak kâğıt fabrikanın kurulmasının durdurulmasını için mahkemeye gideceğiz” dedi.