Türkiye Cumhuriyeti Devletine darbe girişiminde bulunulması sonrasında yüz binler Sakarya Kent meydanında toplandı. Başta Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu olmak üzere 16 ilçe belediye başkanı ve STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş tek yürek oldu. Sabah saatlerinde şehir protokolü, kent meydanında kurulan stanttan vatandaşa seslenerek birlik mesajı verdiler. Kent Meydanı’ndaki mitinge Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, ilçe belediye başkanları, AK Parti ilçe başkanları, STK temsilcileri, CHP ve MHP parti mensupları, il müdürleri, daire başkanları, şube müdürleri, muhtarlar ve binlerce Sakaryalı katıldı.


“Bundan sonra kimsenin aklına darbe yapmak gelmeyecek”
Kent Meydanında yapılan konuşmada ilk söz alan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Akşamdan beri Sakarya Demokrasi Meydanı’nda büyük bir imtihan verdik. Allah’ın izniyle bundan sonra kimsenin aklına bir daha darbe yapmak gelmeyecek. Bu alçakların ayaklanmasını siz bastırdınız. Eğer siz sokaklara, meydanlara dökülmeseydiniz; onlar başarılı olabilirlerdi. Ama sizin sabrınız, metanetiniz ve cesaretiniz bu alçaklara geri adım attırdı ve ebediyen yenildiler. Sizin vergilerinizle maaş alanlar, ülkeyi korumak saikiyle emanet ettiğiniz silahları size doğrulttular. Birçok kardeşimizi yaraladılar ve şehit ettiler. Bundan sonra gereken ne varsa yapılacaktır. Bu işin şakası yok. Yasalara, hukuka, demokrasiye inanarak, metanetimizi koruyarak bir darbeyi önledik. Sayın Valimize Cenabı Allah bu alçakların burunlarını iki kez sürtmeyi nasip etti. Hepimize nasip etsin inşallah. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece, bizim bileğimizi kimse bükemez. Bugün burada her partiden arkadaşımız var. Sakarya’daki tüm sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri burada. Bu şu anlama geliyor; tepeden inme ve çökme devri bitti. Şapkayı alıp gidenler yok. Dimdik duran Tayyip Erdoğanlar ve onları destekleyen milyonlar var. Akşamdan beri çok emek verdiniz. Beraberce bu darbeye direndik. Hepiniz haklarınızı helal edin. Allah hepinizden razı olsun” dedi.


“Kanunlar çerçevesinde mücadele verilecek”
Mitingde konuşma yapan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ise, “Dün geceyi hepimiz yaşadık. Fethullahçı Terör Örgütüne mensup olup, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yuvalanmış bir grup hain, emir-komuta zincirinin dışına çıkarak, askerlik yeminini çiğneyerek, vatana, demokrasiye, millete, hukuka suikasta kalkıştı. Ama sizin gibi, sizler gibi, milletimizin engin feraseti, basireti, cesaret ve kahramanlığı sayesinde demokrasimiz ve devletimize sahip çıktık. Sizler sayesinde. Sizlere teşekkür ediyoruz. O kadar gözleri dönmüş ki, askerlik yemininde amirlere itaat yok mu? Bunlar yeminlerine, vatanlarına, kanunlara ihanet ettiler. Sizlerin kahramanlığı sayesinde bu tehlikeyi şimdilik bertaraf ettik. Ama tehlike bitmiş değil. Bunlar 17 Aralık’ta da darbeye kalkıştılar. Başaramadılar. Bir hafta sonra, 25 Aralık’ta yeniden darbe girişiminde bulundular. Yine başaramadılar. Bir ay sonra MİT tırlarına komploya kalkışmadılar mı? Bunlar yine umulmadık zamanda devreye girebilir. Uyanık olacağız. Dikkatli olacağız. Türk askeri milletine silah çeker mi? Türk askeri kadına, kıza silah çeker mi? Bu hainler dün 14 vatandaşımızı yaraladılar. Bunların hepsinin hesabı sorulacak. Kanunlar çerçevesinde mücadele verilecek” diye konuştu.
Program okunan dualarla son buldu. / İHA