Bitlis İl Emniyet Müdürü iken ilimize Emniyet Müdürü olarak atanan Fatih Kaya, göreve başlamasının ardından kendisine hayırlı olsun ziyareti gerçekleştiren Sakarya Barosu’na iadeyi ziyarette bulundu.

Emniyet müdürünü makamında ağırlayan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan ve Genel Sekreter Av. Fatih Birkan bir süre sohbet ettiler.

Görüşmede şehrin güvenlik ve asayiş sorunları ile birlikte hukuk da konuşuldu.

“Avukatın bilirkişiliğini engellemek imkansız”

Bilirkişilik, Uzlaştırma ve Arabuluculuk konularında emniyet müdürüne bilgi veren Başkan Kazan, son yapılan düzenlemelerle Avukatların Bilirkişilik yapmasının engellenmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. Bilirkişilik içinde yer alan aktüerya, iş ve işçi alacakları tazminat hesaplamalarının hakimler tarafından yapılmasının imkansız olduğuna dikkat çeken Başkan Kazan, “Bu tazminat hesaplamalarını bir hakim yapamaz, çok ciddi sorunlar çıkacak, mümkün değil. Mali müşavir veya muhasebeci de yapamaz. Zaten mali müşavirler yapacaksa avukatlar hiçbir şekilde engellenemez. Zira bu hesaplamaları yapacak kişinin aynı zamanda hukuk bilgisine de sahip olması gerekiyor. Bunun mümkün olamayacağını hakimler de söylüyor. Diyorlar ki bir hesaplama robotu oluşturulacak bilgiler oraya girilmek kaydıyla tazminat hesaplamaları yapılacak. Bunun çözüm olarak konuşulmasına inanamıyorum! Her vakanın ayrı ayrı alt dalları var kriterleri var, hukukçu bakışı var. Hakim hesaplasın, robot hesaplasın diyenler kesinlikle hukukçu olamaz. Olacak iş değil. Bu hesaplamaların alanında uzman ve hukuk bilgisine sahip kişilerce yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Uzlaştırma ve arabuluculuk

Birçok dünya ülkesinde uygulanan uzlaştırma ve arabuluculuğun, ülkemizde sürekli değişen kanun ve yasalar ile tam anlamıyla uygulanamayacağına dikkat çeken Başkan Kazan, “Bu sistem yargıda biriken dosyaların bir kısmını hakimlere gitmeden daha kısa sürede çözümlenmesini sağlamak için tasarlanmış bir sistem. Ama bunun gerçek anlamda uygulanabilmesi için öncelikle doğru işleyen ve öngörülebilen bir hukuk sistemine sahip olmak gerekiyor. Uzlaştırma veya arabuluculuk ile öngöremediğiniz bir yargılama sürecini sağlıklı bir şekilde sonuca ulaştıramazsınız” şeklinde sistem ile ilgili çekincelerini ifade etti.

Şehir gündemi

Ziyarette Kaynarca’da Suriyeli hamile kadının bebeği ile birlikte öldürülmesine de değinilirken Emniyet Müdürü Fatih Kaya, toplumun huzurunu bozacak olaylara mahal vermemek adına yoğun mesai harcadıklarını belirtti.

Nazik ziyareti için Emniyet Müdürü Fatih Kaya’ya teşekkür eden Başkan Kazan kendisine başarılar diledi.