Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) Sistemi tanıtım toplantısında konuşmacı olarak Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu ve Eşya Daire Başkanı Kerim Cicioğlu, Bilgi İşlem Uzmanı İsmail Tamkoç, Uzman Yardımcısı Şevval Teker ve Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanı Fatih Ertan sistemin işleyişini SATSO üyelerine bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi, “Lojistik sektörü gittikçe profesyonelleşen ve dijitalleşen anlayışla hizmet veren Ülkemizin en önemli sektörleri arasında yer almaktadır.

Sakarya jeopolitik konumu itibariyle çok önemli bir konumda. Lojistik sektörü de Sakarya için çok önemli çünkü her platformda ifade ettiğimiz gibi her yol Sakarya’dan geçiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından eşya taşımacılığında başlatılacak Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) Uygulaması”; Lojistik sektörü için önemli bir kilometre taşı olacaktır. Getirilen sistemle, Karayollarındaki tüm taşımacılık verileri kapsamlı olarak kayıt altına alınacak. Yolcu, kargo ve yük taşımacılığı yapan araçların çıkış yaptıkları noktadan izleyeceklere güzergaha, taşıdıkları yük miktarından, yolcu sayısına ve varacakları noktaya kadar karayollarımız denetim altına alınacaktır. Elektronik takip ve denetim sistemi ile elde edilen veriler, sektörün gelişimine ve denetlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır

Odamız üyesi nakliye kooperatifine ziyaretler gerçekleştirilerek yetkilileri ile görüşmeler yaptık. Ziyaretler esnasında üyelerimize K türü yetki belgesi ve sayısal Takograf işlemlerinde yaşadıkları sıkıntılar hakkında görüşlerini sorduk.

Köprü ve özel yol geçiş ücretlerinin yüksek olması, mazot fiyatları ve amortisman giderlerinin yüksek olması, karayolu taşıma kanunu uyarınca alınan yetki belgelerinin üçüncü kişilere devredilmemesi (s plaka, taksi ya da minibüs plakası gibi)

Sayısal Takograf kartlarında yaşanan süre ihlalleri ve cezalarının yüksek olması, Odamıza iletilen başlıca sorunlardır” dedi.

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu ve Eşya Daire Başkanı Kerim Cicioğlu da, dünyada böyle bir sistemin henüz var olmadığını ve ilk Türkiye’nin yapacağını belirtti. Sistemin 2 Ocak 2019 tarihinden beri yolcu taşımacılığı için kullanıldığını ve %95 verim alındığının altını çizdi. Karayolu eşya taşımacılığı için de 31.12.2019 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve büyük bir verimlilik alınacağını beklediklerini ifade etti.

Cicioğlu, “Değerli taşımacılarımıza bu sistemi tanıtmak için 50’ye yakın toplantı yaptık ve şehir şehir dolaştık, dolaşmaya da devam ediyoruz. Bu tanıtım toplantılarında sistemin neler getireceği, ne faydalar elde edileceğini ve katkılarını anlatmaya çalıştık. Karayolu Taşıma Kanunu ile taşımacılık sektöründe çok önemli bir açık kapatılmıştı. Değerli taşımacılarımızı yetkilendirmek çok kolay olmadı ancak başardık ve sektörün %95’ini belgeler ile kayıt altına aldık. Ancak artık dünya elektronik bir dönüşüme gidiyor ve bizler de bunun gerisinde kalamayız. U-ETDS karayolu taşımacılığında çok yararlı bir sistem ve bu uygulama taşımacılık sektörü için bir kilometre taşı olacaktır. Ülkemizde yaklaşık 520 bin civarında taşımacımız var ve bunların 350 bin kadarı sivil, 170 bin kadarı da ticari taşımacı olarak faaliyet göstermektedir. Bu sistemin geliştirilmesinde 500’e yakın sektör firmalardan görüşler alındı ve alınmaya da devam ediyor. Bu sistem ile taşımacılığın her ayağında taşıma takip edilecek ve veriler kayıt altına alınacaktır. Alınan kayıtlar yine taşımacılık sektörümüzün yararı ve gelişimi için kullanılacaktır. Bu sistem ile ülkemiz taşımacılık sektörüne güzel bir altyapı kazandıracağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sunumun devamında Bilgi İşlem Uzmanı İsmail Tamkoç, Uzman Yardımcısı Şevval Teker ve Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanı Fatih Ertan; sistemin yazılımı hakkında bilgi verdiler. Sistemin güvenlik açısından faydalarını, kimlerin entegre olacağını, hedef kitlesini ve alınan verilerin hangi aşamalarda nasıl kullanılacağını ve paylaşılacağını dinleyicilere aktardılar.

Tanıtım toplantısına taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ve dinleyiciler yoğun ilgi gösterdi. Sistem hakkında merak edilenler soru- cevap bölümünde yanıtlandı.