Batı Karadeniz’in önemli geçim kaynağını oluşturan fındığın hasadından önce üreticiler tarafından başlatılan altını temizleme ve zararlı otları arındırma çalışmaları tamamlandı.

Hasat süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Doğu Karadeniz’de fındığın biraz geç toplandığını söyleyerek, bu nedenle kuruturken de alfa toksin gibi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Şenoğlu, “Bu nedenle üreticilerimiz fındığı iyice olgunlaştıktan sonra toplasın. Alfa toksin üretecek şekilde depolamısınlar. Geçen yıl üreticilerimiz fındık para yaptı diye yaş topladılar ve bu sefer de Alfa toksinlendi ve sıkıntı yaşandı. Üreticiler toplanan fındığı iyi bir şekilde kurutup güzel bir yerde saklasınlar” dedi.

“Emanete vermesinler”

Üreticileri, fındığı emanete vermemeleri konusunda da uyaran Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, “Üreticilerimiz fındığı emanete vermek yerine, ihtiyaçları kadar satsınlar. Çünkü pazar hızlı çıkışta, fındık ürününün fiyatları düşüyor ve bu sefer de üretici zarar ediyor. Hasat öncesi fındığın alt temizliklerini üreticilerimiz bitirdi sayılır. Birkaç güne kadar da burada fındık hasatına başlayacağız” diye konuştu. / Mehmet KARAKAŞ