Önemli fındık üretim yerlerinden Sakarya’da bu yıl fındıkta rekoltenin geçen seneye göre düşmesi bekleniyor. Ağustos ayının ortasında başlayan hasat ve harman ise devam ediyor.

Sakarya’da yaşanan olumsuz hava şartları ve hastalıklar nedeniyle bazı bölgelerde fındığın tam dolmadığı tespit edildi. Fındıklarda geçen yıla nazaran boş oranının yüzde 25’i bulduğu Karasu İlçesinde fındık üreticileri büyük hay kırıklığına uğradı.

Geçen yıl 30 bin tonla Türkiye’de en çok fındık üreten ilçe olan Karasu ilçesinde bu yıl üretim yarı yarıya düştü. Karasu’da 200 bin dekarlık alanda 12 milyon fındık ağacı bulunurken, 12 bin ton fındık toplanacağı tahmin ediliyor.

Karasu Ziraat Odası eski Başkanı Fikri Hordoloş, “Geçen yıl Türkiye genelinde en çok fındık 30 bin ton rekolteyle Karasu İlçesindeydi. Fakat bu yıl en düşük rekolte Karasu İlçesinde. Tahmini 15 bin ton gibi bir rekolte bekleniyor. Tabi bu da fındıkta büyük bir kayıp demek. Fındıkçılar umduğunu bulamadı, hayal kırıklığına uğradı. Rekolte tespiti yapılırken görünen fındık maalesef şu anda yok, hasat yapılırken çıkmadı” dedi.

Karasu Ortaköy Muhtarı ve fındık üreticisi İsmet Turan da, “Biz bu yıl ürünleri karanfil döneminde gördüğümüz zaman gerçekten çok umutluyduk. Ama daha sonraları geçen senenin yarısı kadar fındık toplayabileceğimizi hesapladık. Ancak şu anda bu umudumuzu da kaybettik. Gördük ki, geçen senenin üçte biri kadar fındık var. Ayrıca fındığın içi boş. Geçen seneye nazaran umduğumuzu bulamadık. Bizleri en çok yanıltan ise Fiskobirlik genel başkanının rekolte açıklamaları oldu. Bizler de üreticiler olarak bu rekolteye inandık. Ama maalesef büyük bir hayal kırıklığına uğradık” diye konuştu.

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise, geçen seneye nazaran çotanak sayısının yüksek olduğunu ancak daha sonra hava şartlarından dolayı fındığın strese girdiğini söyledi. Şenoğlu, “Fındık içini dolduramadı, dökülmeye başladı ve içi boş kaldı. Randıman çok düştü. Bu da Sakarya genelinde üretilen fındığın rekoltesini düşürdü. Şimdi üreticimiz fındığını iyi toplayacak, kurutacak, iyi depolayacak. Kaliteli fındığının ihtiyaçtan fazlasını pazara getirmeyecek. Getirmediği müddetçe de fındık gerçek değerini bulacak” dedi. /Mehmet KARAKAŞ