Bölgede devam eden çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Pamukova’da bin metre rakımlı Eskiyayla bölgesinde inşa ettiğimiz Akçay Barajı’nda çalışmalarımız sürüyor. Bölgeye ilk kar düştü. Hava sıcaklığı zaman zaman sıfırın altında seyrediyor. Bu zor şartlara rağmen ekiplerimiz 24 saat yoğun bir şekilde çalışıyor. Barajımız hızla yükseliyor” diye konuştu.
 
“Gövde 15 metre yüksekliğe ulaştı”
Akçay Barajı’nda üçüncü aşama olan baraj gövdesinde dolgu işlemlerinin devam ettiğini dile getiren SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Şehrimize 100 milyon liralık yatırımla Akçay Barajı’nı kazandırıyoruz. Projede devam eden çalışmalar şuan üçüncü aşamada. Gövdede dolgu işlemleri devam ediyor. Tamamlandığında 70 metre olacak olan baraj gövdemizin yüksekliği şuanda 15 metreyi bulmuş durumda. Alanda gövde için toplamda 700 bin metreküp dolgu yapacağız. Baraj gövdesinin bulunduğu alanda 291 kilometrelik tünel inşa ederek Akçay Deresi’ni bu tünele yönlendirdik. İnşallah hızlı bir şekilde baraj gövdemizi tamamlayarak alanda su toplamaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.


 
“Hem içme suyu hem enerji2
Projenin tamamlanmasıyla şehrin en az 50 yıllık içmesuyu geleceğini garanti altına alacaklarını belirten Rüstem Keleş, “Akçay Barajı’nın tamamlanmasıyla toplamda 40 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturmuş olacağız. Böylelikle şehrimizin en önemli su kaynağı olan Sapanca Gölü’nden temin ettiğimiz içme suyunda tasarruf sağlayacağız. Akçay Barajı ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasında bağlantı sağlayacak 46 kilometrelik çelik isale hattının da 29 kilometresi tamamlandı. Bir ilki gerçekleştirerek isale hattı üzerine 3 adet türbin yerleştirerek enerji üreteceğiz. Proje ile hem içmesuyu sağlarken hem de mevcut enerji üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız” dedi.