Türk Sağlık-Sen Sakarya Şube Başkanı İrfan Korkmaz, 2 Kasım itibariyle tüm Türkiye’de uygulama başlanan Kamu Hastaneleri Birliği ile hastanelere işletme gözü ile bakan yeni bir yönetim tarzının başladığını belirterek, yeni sistemde yine sağlık çalışanlarının memnuniyetinin göz ardı edildiğini belirtti. Hazırlanış aşamasında sağlık çalışanlarının temsilcilerinin görüşleri alınmadan, sosyal tarafların ve çalışanların beklentileri karşılanmadan hayata geçirilen bu yeni yönetim tarzının çalışanlara bir artı değeri olmadığına işaret eden Korkmaz, “Kamuda tüm çalışanların kadrolu olarak görev yapmasını benimsenmesi gerekirken, bürokratın ve idarecinin de sözleşmeli yapılması doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım olmamıştır” dedi.

Birlik yöneticilerinin maaşları düzenlenirken, sağlık çalışanlarının ücretlerinin iyileştirilmesi ve döner sermayelerinin emekliliğe yansıtılması gibi yıllardır beklenilen düzenlemelerin hayata geçirilmemesinin büyük bir yanlış olduğunu kaydeden Korkmaz, “Bu kanayan yaralara neşter vurulmamıştır. Çalışanların özlük haklarında bir iyileştirme yapılmamıştır. Bu büyük eksikliğin bir an önce telafi edilmesi gereklidir. Çalışanların talepleri karşılanmalıdır. Yeni yönetim tarzında çalışanların çalışma hayatları ile ilgili olumlu düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. Yeni dönemde yönetici olarak hizmet verecek olan Genel Sekreterden Başkanlara, Hastane Yöneticilerinden, Başhekim ve yardımcılarına kadar tüm yöneticilere hayırlı olsun dileklerini de ileten Korkmaz, “Yöneticilerden beklentimiz adaletle hükmetmeleri ve çalışanların hakkını, hukukunu önemsemeleridir” dedi.

Türk Sağlık-Sen’in geçtiğimiz yıl 62 ilde yaptığı ankete göre sağlık çalışanlarının yüzde 68’inin amirlerin uygulamalarından rahatsız olduğu sonucunun ortaya çıktığını hatırlatan Korkmaz, “Ortaya çıkan bu sonuç, çalışanların idarecilerin yönetimlerinden dolayı nasıl bir baskı altında olduklarını anlatmaktadır. Bu tespit göz önünde bulundurulduğunda idarecilerden, adaletli bir yönetim göstermeleri ve çalışanlar arasında herhangi bir ayrım yapmamalarını istiyoruz. Çalışanların taleplerini ve beklentilerini dikkate almalarını umuyoruz” dedi. Korkmaz açıklamalarını şöyle tamamladı: “Kamu Hastane Birliklerinde temel hedef olarak hizmette kalitenin arttırılması benimsendiği bizzat Sağlık Bakanı tarafından dile getirilmektedir. Vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin yüzde 78’lere yaklaştığı da sık sık iktidar tarafından ifade edilmektedir. Vatandaş memnuniyeti ve kalitenin artmasında en önemli etken olan sağlık çalışanlarının memnuniyetleri ise hep göz ardı edilmektedir. Artık sağlık çalışanlarının da memnuniyetinin arttırılması şarttır. Yeni süreçte hem genel anlamda hem de kurumsal anlamda buna yönelik adımlar atılmasını umut ediyoruz.”