Genel Başkan Mahmut Arslan’la yapılan görüşmede madde madde taşeron işçilerin sorunlarını dile getiren Şube Başkanı M. Mesut Gökdemir, sorunların çözümü için mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Görüşmeyle ilgili değerlendirmede bulunan Gökdemir, “Ülkemizde ilk olarak 1936 yılında hayatımıza giren ve 80 yıldır giderek büyüyen, insan onuru ve sürdürülebilir iş tanımını yok eden ve modern köleliğe dönüşen taşeron işçilik uygulamalarında, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’le birlikte verdiğimiz mücadele büyük ölçüde hedefine ulaşmıştır. Bu başarı, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in kararlı duruşu ve tüm teşkilatımızın taşeron işçilere sahip çıkarak, onları örgütlemesiyle başlamış ve sonuçlandırılmış bir başarıdır.

70 bin civarında taşeron işçinin kapsam dışında bırakılması, başarıya gölge düşürmüştür. Kapsam dışında kalan taşeron emekçilerin de kadroya alınmasını işitiyoruz. HİZMET-İŞ olarak sorumluluk ve dayanışma içerisinde bu sürecin tamamlanması için çaba sarf ediyoruz.

Kadro sürecinde yaşanan ciddi sorunların da bir an önce çözülmesi istiyoruz.

Belediyeler ve İl Özel İdarelerinde 5620 sayılı kanun kapsamında geçici iş pozisyonunda çalışan işçiler yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılmaktadırlar. 696 sayılı KHK ile kamu kurumlarında çalışan geçici işçilerin yıl içerisinde 9 ay 29 gün çalıştırılabileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ancak, yerel yönetimlerde çalışan geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması yönünde bir düzenleme yapılmamıştır. Bu işçilerin de çalışma sürelerinin uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.

“Belediyelerin ve il özel idarelerin şirketlerinde / iştiraklerinde çalışan işçilere 52 günlük ilave tediyelerin ödenmesi yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır” diyen Gökdemir sözlerini şöyle sürdürdü; “6772 sayılı Kanun gereğince 52 günlük ücret tutarında kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerde çalışan kadrolu işçilere ödenen ilave tediyeler, Maliye Bakanlığı’nın mahalli idarelerin şirketlerinin / iştiraklerinin bu kanun kapsamında olmadığı yönündeki görüşü ve son yargı kararları gerekçe gösterilerek Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere ödenememektedir.

Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışmakta olan işçilere, 6772 sayılı kanun gereğince yılda 52 günlük ilave tediye ödemesi yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.

“Emekçiler enflasyona ezdirilmemeli”

696 sayılı KHK ile kamuda taşeron şirketler bünyesinde çalışmakta olan işçilerin, sürekli kamu işçisi kadrolarına ve işçi statüsüne geçiş işlemleri 02.04.2018 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.

Kadroya ve işçi statüsüne geçişi yapılan işçilerin ücret ve sosyal hakları, Yüksek Hakem Kurulu tarafından 2016 yılındaki enflasyon verilerine göre belirlenmiştir.

TÜİK tarafından 2018 yılı enflasyonu (TÜFE oranı) %20,30 olarak açıklanmıştır. Bu nedenle çalışanların satın alma gücü azalmıştır. Hükümetimizin, el emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerimizi enflasyon karşısında ezdirmeyeceği kararlılığına dayanarak, taşeron şirketlerde çalışmakta iken sürekli işçi kadrosuna geçen çalışanlar ile halen KİT’lerde çalışıp da kadro alamayan çalışanların enflasyon karşısında korunmasını talep ediyoruz.

Bu kapsamdaki çalışanların çok büyük talep ve beklentileri bulunmaktadır. Üyelerimiz bu taleplerini dilekçe göndermek şeklinde demokratik yöntemlerle ortaya koymaktadırlar. Mahalli seçimler sürecinde olduğumuzun altını çizerek, emekçi kardeşlerimizin, bu haklı ve yerinde taleplerine olumlu bir karşılık verilmesinin önemine vurgu yapmak istiyoruz.

Bu nedenle, artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerimizde ve sosyal haklarımızda en az enflasyon oranında (%20,30) artış / zam yapılmasını talep ediyoruz.”