Kadir gecesi, Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan bir gecedir. İmâm-ı Şafii “rahmetullahi teâlâ aleyh” onyedinci, imâm-ı a’zam Ebû Hanife, yirmiyedinci gecesi olması çok vaki olur dedi. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasında arayınız denildi. Kur’ân-ı kerimde methedilen en kıymetli gecedir. Kur’ân-ı kerim, Resûlullaha bu gece gelmeye başladı. 
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: (Kur’ân-ı kerimde bütün üstünlükler bulunmaktadır. Ramazan ayında da, o üstünlüklerden hâsıl olan bütün iyilikler bulunmaktadır. Bu bağlılıktan dolayı, Kur’ân-ı kerim bu ayda nazil oldu. Bakara sûresinin yüzseksenbeşinci âyetinde mealen, (Kur’ân-ı kerim, Ramazan ayında indirildi) buyuruldu. Kadir gecesi Ramazan ayının özüdür. Kadir gecesi, çekirdeğin içi gibidir. Ramazan ayı da, kabuğu gibidir. Bunun için, bir kimse, bu ayı saygılı, iyi geçirerek bu ayın iyiliklerine, bereketlerine kavuşursa, bu senesi iyi geçerek, hayırlı ve bereketli olur. Allahü teâlâ, hepimizi bu mübarek ayın iyiliklerine, bereketlerine kavuştursun.)
Mübarek geceler, İslâm dininin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı için, bazı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapması, dua ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebep kılmıştır. Bu geceleri ihya etmeli, yani kaza namazları kılmalı, Kur’ân-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevablarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Gecenin oniki kısmından bir kısmını [bir saat kadar] ihya etmek, bütün geceyi ihya etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir. Bir zamanda veya bir yerde veya bir şeyi okumakta, yapmakta, çok sevab verileceğini işitince, o sevaba kavuşmağı niyet ederek, düşünerek yapana, bu haber doğru olmasa bile, Allahü teâlâ, o sevabları ihsan eder. Fakat, bunun İslâmiyet tarafından yasak edilmemiş bir şey olması lâzımdır. (Tam İlmihâl s. 352)/ ww.dinimizislam.com