Daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Konak’ta yenileme çalışması başlatılmış, Aralık Meclis Toplantısı’nda alınan karar ile birlikte konağın sivil toplum kuruluşlarına tahsis edileceği kamuoyuna duyurulmuştu.

Yoğun katılım

Gerçekleştirilen açılış programına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Güldal Akşit, Vali Hüseyin Avni Coş, belediye başkanları, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, ilçe başkanları, KADEM Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, KADEM Sakarya Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, muhtarlar, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

kadem_acilis_toreni2.jpg

“KADEM dikkat çekiyor”

Programın açılış konuşmasında söz alan KADEM Sakarya Temsilcisi Terzioğlu, KADEM’e verdikleri destekler için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na teşekkür etti. Terzioğlu’nun ardından konuşan KADEM Genel Başkanı Yılmaz ise, KADEM Sakarya İl Temsilciliğinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Türkiye’de son zamanlarda yükselen bir kadın hareketi var. KADEM son dönemde yapmış olduğu çalışmalar ile her kesimin dikkatini çekiyor. Bu mücadelede hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Kadın mutluysa toplum mutludur”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Atabek ise, “Medeniyetimizde kadın, hem toplumun hem de toplumu oluşturan ailenin merkezindedir. Kadının sosyal sistemin ilerleyişine katkısı büyüktür. Eğer kadın mutluysa, toplum da mutludur. Kadın odaklı sivil toplum kuruluşu KADEM’in Sakarya Şubesinin, şehrimizdeki kadın çalışmalarının daha etkin yürütülmesinde büyük katkıları olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

kadem_acilis_toreni3.jpg

“Yaşayan tarihe kazandırıyoruz”

Sakarya’nın tarihi kimliğine uygun yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Başkan Zeki Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizdeki tarihi yapıların kaderine terk edilmemesi hususunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Atıl halde bulunan, izbe görünümü ile şehir estetiğini olumsuz etkileyen yapıları dönüştürüyor, şehrimizin yaşayan tarihine yeniden kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dönüşüm çalışmaları

Başkan Toçoğlu, “Bilindiği üzere daha önce kent merkezindeki tahıl ofisi silolarını yıkmış, mevcut alana, şehre en renkli hediyemiz Ofis Sanat Merkezi'ni inşa etmiştik. Yine Kent Park içerisindeki eski Ziraat Kurumu Yemekhanesi'nde zamanın ruhuna uygun bir dönüşüm çalışması başlatmış, yerine şehrin ilk sanat galerisini kazandırmıştık. Geçmiş dönemlerde Ticaret ve Sanayi Odamız tarafından kullanılan bina ile ilgili bir çalışmayı da hayata geçirmiş, estetik görünümü ile dikkat çeken bir yenileme gerçekleştirmiştik” dedi.

sabit_efendi.jpg

Aslına uygun dönüşüm

Başkan Zeki Toçoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Bugün de şehir tarihinde önemli bir yeri olan Sabit Efendi Konağı’nı çağın gerekliliklerine uygun bir dönüşüm çalışması ile hizmetinize sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnsanımıza temas eden bu yapılar, şehrimize kimlik kazandırmanın yanı sıra, maddeyi mana ile birleştiren medeniyet mimarimizin de izlerini taşıyor. Modernizmin tutsağı olmayan, teknolojinin manaya tahakküm edemediği yenileme ve dönüşüm çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.”

“Başarılar diliyorum”

“Biz istiyoruz ki, şehir aidiyetine önemli kazanımlar sağlayacak bu yapılar, kimliklerine uygun olarak kullanılsın. KADEM gibi toplumsal hayata önemli katkılar sunan, tam da ihtiyacımız olan manevi duyguları yansıtan, sosyal projeler üreten, geliştiren ve uygulayan kurumlar bu binalarda hizmet sunsun. Bu vesileyle KADEM’e bir kez daha başarılar diliyorum. Ellerini taşın altına koyan hanım kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Hep birlikte güzel çalışmaların hayata geçirileceğine yürekten inanıyorum.” Açılış konuşmalarının ardından Kadın ve Demokrasi Derneği Sakarya İl Temsilciliğinin açılışı gerçekleştirildi.