SASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada kaçak su kullanmanın suç olduğu belirtilerek, kaçak su kullananlar hakkında Kamu Davası açıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, kaçak su ihbarında bulunan vatandaşların kimlik bilgilerinin gizli tutulduğunun da altı çizildi.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “Abone olmaksızın su kullanmak veya abone olduğu halde sayaçsız ve sayacı devre dışı bırakarak herhangi bir düzenekle su kullanmak veya sayaca müdahale etmek” kaçak su olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca sayacın giriş veya çıkışında bulunan plastik emniyet mührüne ve ya sayaç gövdesinde yer alan bakanlık mührüne ya da idare tarafından kapatılarak mühürlenen kapama aparatına müdahale etmekte cezai ve hukuki yaptırımlara sebep olmaktadır.

KAMU DAVASI AÇILIYOR

Türk Ceza Kanununun 163/3.maddesi ‘Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.’ Bu sebeple, kaçak su kullanmak suç olarak kabul edilmekte ve kullananlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmaktadır. Haklarında kaçak ve usulsüz su kullanma sebebiyle tutanak tutulan şahıslarla ilgili yapılan suç duyuruları ile bu şahıslar hakkında yeterli delil toplanması halinde Savcılıklar tarafından kamu davası açılmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın abone olmadan su kullanmamalarını, sayaçlarına müdahale etmemelerini sayaçlarının mührü kopuk, camı kırık, tahrip edilmiş, patlak veya rekorlarından su kaçırıyor olması veya benzer durumlarda Genel Müdürlüğümüze başvurarak kontrolünü ve sayacın değiştirilmesini sağlamalarını önemle rica ederiz” denildi.

ŞİKÂYETÇİLERİN BİLGİLERİ GİZLİ TUTULUYOR

Açıklamada ayrıca, “SASKİ Abone İşleri Daire Başkanlığına bağlı Kaçak su ve Kontrol Şube Müdürlüğünce yürütülen Kaçak su faaliyetlerinde 2012 yılında 5.000 den fazla Kaçak su Tutanağı tutulmuş ve yaklaşık 2 milyon TL civarında Kaçak su tahakkuku yapılmıştır. Vatandaşlarımızın ALO 185 hattına ve www.sakarya-saski.gov.tr web adresine yaptığı her ihbar titizlikle değerlendirilmekte, ihbarda bulunan vatandaşlarımızın kimlik ve iletişim bilgileri gizli tutulmaktadır” ifadeleri kullanıldı.