Uzmanlar özellikle kaçak sigara ve tütün konusunda üçlü denetimin şart olduğuna vurgu yaparken Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda daha aktif görev almaları gerektiğini söylüyor.
Özellikle Orta Doğu ve Güneydoğu geleneğinin batıda da hızla yayılarak yayıldığını ve Kuzey Irak’tan kaçak sigara trafiğinde artış olduğunu belirten uzamanlar, halkın yoğun olduğu ana arterlere ve okulların bulunduğu cadde ve sokaklara yakın yerlerde açılan tütün dükkânlarına dikkat çekiyor.
Bu konuda belediyelerin denetimlerinin yetersiz olduğunu da hatırlatan uzmanlar mali denetiminde bulunmadığı bu tür dükkânların artık sanki faydalı bir işmiş gibi bayilikler almaya başladıklarını ve bu izni de kimden aldıkları bilinmediğini ifade ediyor.

Öte yandan hükümetin bandrol rakamlarına bakarak sigara satışlarında düşüş olduğunu söylemesinin gerçeği yansıtmadığını savunan uzamanlar, kayıt dışı türün ve sigara satışının bunu tersi olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Kaçak sigara ve tütün konusunun sırf polisiye tedbirlerle engellenemeyeceğini de anlatan uzmanlar bunun için ilgili kurumların daha fazla etkin olması gerektiğini ifade ettiler. / MEDYADETAY.COM