“Türkiye her zaman dost ve kardeş ülkedir”

Başkonsolos Nishimaki, Valilik makamında gerçekleşen ziyarette daha önce Japonya'nın İstanbul ve Ankara Başkonsolosluklarında çeşitli kademelerde görev yaptığını ve bu arada Türkçe öğrenmek için büyük bir çaba gösterdiğini ifade etti.

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depreminde arama-kurtarma ekibi ile Adapazarı’na geldiğini ve Japon Köyü oluşturulması için gayret gösterdiklerini kaydeden Başkonsolos Nishimaki, Japonya’dan 2 bin 500 prefabrik ev getirerek bölgeye geçici konutlar oluşturduklarını, bununla birlikte 11 Mart 2011 tarihinde 9 şiddetinde hissedilen ve Tsunaminin de meydana geldiği Büyük Doğu Japonya depreminde de Türkiye’nin her konuda yanlarında bulunduğunu söyledi. Başkonsolos Nishimaki, her daim dost ve kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye’ye ve Türklere müteşekkir olduklarını, özellikle ekonomik ilişkiler anlamında Japon ve Türk iş adamlarını bir araya getirmek için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söylerken misafirperverliklerinden dolayı da Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür etti.

“Dostluklar birer zenginliktir”

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Hisao Nishimaki’yi Sakarya’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir ise uluslararası dostlukların önemine değindu. Vali Nayir, “Bu dostlukların kaynağı da zor günlerde bir arada olmaktan geçiyor. Anadolu’da ‘Kara Gün Dostu’ diye bir deyim vardır. Sıkıntılı anlarda bir arada olursanız, dostlukların daha kalıcı olduğunu, daha unutulmaz olduğunu ifade eder. Japonya ile tarihten bugüne baktığımızda Ertuğrul Firkateyni ile ilgili bir hadisemiz vardır, orada kalanlar ve daha sonra geri dönen vatandaşlarımız olmuştur. Dünyadaki bütün ülkeler,  aslında dostlukları ile övünürler, bunu da zenginlik sayarlar. Bizler de Japonya ile tarihten bu yana var olan dostluğumuzu güzel bir zenginlik olarak görüyoruz. Ayrıca her iki ülke vatandaşlarının dostluk için gösterdikleri gayretleri takdirle karşılıyoruz.

“Japon firmalarının ilimizde de yatırımları bulunmakta”

Japonya’nın ülkemizde çok büyük yatırımları olduğu gibi, en önemlilerinden birisi olan Toyota Otomotiv Fabrikası da Sakarya’mızda bulunmaktadır. 5800 insana istihdam sağlayıp, üstün kalitede üretim gerçekleştiren fabrikanın ülkemizin ve Sakarya’mızın tanıtımında da büyük rolü bulunmaktadır. Burada üretilen otomobiller genelde ihraç edilirken, Türkiye’nin otomotiv ihracatının yüzde 20’sini oluşturmaktadır” dedi.

Japonya'nın Osaka kentinde devam eden ve dünyanın en büyük ekonomilerinin buluştuğu G20 zirvesi ile iki ülke ilişkileri hakkında konuğuyla bir süre sohbet eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, İlimiz hakkında tanıtıcı bilgiler de verdi.