İyi Parti Sakarya Kadın Politikaları Başkanı Arzu Akçalışkan, İyi Parti tarafından 81 ilde aynı anda gerçekleştirilen basın açıklamasında son yıllarda kadına karşı artan şiddete dikkat çekti.

Akçalışkan, “Bildiğiniz gibi son yıllarda kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri eğitimli, eğitimsiz, köylü, kentli, genç, yaşlı, kadın demeden sistematik bir şekilde artmaktadır. Sadece 2019 yılında 424  kadın öldürülmüştür. Kadın cinayetleri bireysel olaylar değildir. Toplumun kadına bakışı, kadının hak ve özgürlüklerinin tanınmaması, erkek egemen anlayışın değiştirilmeye çalışılmaması, kadın üzerinden yanlış söylemlere ve beyanatlara son verilmemesi ve kadının birey olmasının önüne devamlı olarak set çekilmesinin sonucunda gelinen noktadır ve toplumsal bir sorundur.

Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmasının ne kadar önemli olduğu her bir cinayette yeniden ortaya çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Türkiye, İstanbul Sözleşmesini imzalamış ve birtakım taahhütler altına girmiştir. Bunlardan en önemlisi ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsler arası her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadının ekonomik, sosyal ve siyasi olarak güçlendirilmesi  için her türlü düzenlemeyi yapmak ve önlemi almaktır. Dolayısıyla devlet, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kadın cinayetlerinin önüne geçmek vekadını her alanda güçlendirmekle görevlidir. Ancak bugüne dek İstanbul Sözleşmesi kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin acil eylem planları uygulanmamıştır. Kadınların mücadelesi ile tüm kazanımlara, tüm bu olumlu adımlara karşın, kadına yönelik şiddeti ele alış yaklaşımları ve uygulama sorunları devam etmiştir. Sözleşmelere ve yasaya rağmen, Türkiye’de hala her gün kadınlar öldürülmekte, kadına yönelik her türlü şiddet artarak devam etmektedir. Bu da göstermektedir ki; sadece sözleşmenin imzacısı olmakla yetinilmiş ve sözleşmedeki standartların yasaya ve uygulamaya yansıması açısından yeterli özen gösterilmemiştir. Örneğin Sadece Koruma kararlarının verilmesi yetmemektedir. Yetkililer, koruma kararlarının uygulanması için etkin denetim ve izleme sorumluluğunu yerine getirmelidirler. Devletimizi taahhüt ettiği görevleri yerine getirmeye çağırıyor, kadın cinayetlerini önlemek, kadın cinayetlerinde asla ceza indirimi yapılmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmak ve uygulamaya geçirmek üzere bir an önce gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.