MHP Sakarya Milletvekili Levent Bülbül, TMO tarafından destekleneceği ifade edilen fındığın bu sene kaderine terk edildiğini, çiftçinin yalnız ve çaresiz bırakıldığını ifade etti.

Fındıkla ilgili verilen önerge üzerine MHP Grubu adına konuşan Milletvekili Bülbül, fındık, güncelliğini halen muhafaza eden bir mesele. Çünkü üretici zor durumda ve sıkıntı içerisinde. Geçtiğimiz hafta Genel Kurulumuzda bu meseleyle alakalı Milliyetçi Hareket Partisi'nin vermiş olduğu önergenin tartışılması ve oylanmasında çok farklı sahneler söz konusu oldu. Milletimizin gündemine bu mesele taşındı ve bölgemizde, fındık çiftçimizde büyük hayal kırıklığı yarattı" dedi.

“Bölge vekilleri nerededir?

"Bu meselenin niye böyle bir inatlaşmaya kurban gittiğini anlamakta güçlük çekiyoruz" diyen Bülbül, "Fındık Karadeniz bölgesinin, Türkiye'nin çok önemli stratejik bir zirai ürünüdür. Türkiye adına çok önemlidir. Çok sayıda aile bu yolla geçimini sağlamaktadır. Ancak her nedense bu meselenin görüşüldüğü, mesela bu toplantımızda dahi fındık üretilen bölgelerde yaşayan o bölgenin milletvekillerini şuan sıralarda görememekten ötürüde ayrıca üzüntü yaşamaktayız. Şimdi hangi partiden olursa olsun, bu araştırmanın yapılamamasını anlamak mümkün değil" ifadesini kullandı.

MHP Milletvekili Bülbül, fındığın söylenenlerin aksine piyasada daha düşük rakamlardan işlem gördüğünü kaydederek, şöyle devam etti:

“Çiftçimiz yalnız ve çaresiz”

Bülbül, "Biz çiftçilerimizin problemlerini her şekilde bir araştırma komisyonu teşekkül ettirilerek, bunun görüşülmesinde araştırılmasında büyük yarar olduğu düşüncesindeyiz. Çünkü fındık meselesinde büyük sıkıntılar söz konusudur. TMO tarafından destekleneceği ifade edilen fındığın bu sene kaderine terk edildiğini, çiftçinin yalnız ve çaresiz bırakıldığını hep birlikte müşahede etmekteyiz. Fındık ilk pazara indiğinde bölge milletvekilleri kalktılar dediler ki, hiç problem yok 14-15 liraya fındık şuan satılıyor. Kazanç güzel hiçbir sıkıntı yok diye ifadeler söz konusu oldu. Bunu hep birlikte takip ettik. Şuan fındık 11-12 lira aralığında piyasada satılmaktadır” diye konuştu.

“Bahçelere kadar girdiler”

İtalyan firmasının bahçelere kadar girmesine tepki gösteren ve tedbir alınmasını isteyen Bülbül, "Çiftçi şuan kan ağlamakta ve fındığının değerlenmesini beklemektedir. Ne yazık ki, fındık bir İtalyan şirketinin tekeline terk edilmiş durumdadır. Buna müsaade edemeyiz. Artık akıllı tarım tabelasıyla, bu firmanın bahçelere kadar girdiğini görüyoruz. Yarın bahçesini elinden alarak, icara verip çiftçimizi bahçelerde kiracı haline getirilmesine göz yummamalıyız. Buna karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak da gereken tedbirleri üretmek durumundayız. Fındık çiftçisini yalnız bırakmayalım. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Rekabet Kurulu'na başvuru da dahil olmak üzere, bu rekabeti engelleyen ve hakim durumunu kötüye kullanan bu firmayla alakalı olarak elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Bu haksızlığın önüne geçmek için gereğini yapacağız. Ama biz sadece Milliyetçi Hareket Partisi olarak değil, bütün siyasi partilerin bu meseleye sahip çıkmasını bekliyoruz" dedi.