İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Sakarya Vali Yardımcısı Murat Karasu başkanlığında, kurul üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda kurul, 2021 yılı 3. olağan Temmuz ayı toplantısında ilin istihdam verilerini ve mesleki eğitim ile istihdam bağlantısını değerlendirdi.

“İstihdam adına en kötü geride kalmıştır”
Sakarya Vali Yardımcısı Murat Karasu, salgının istihdam üzerindeki etkisi adına en kötü durumun geride kaldığını söyledi. Karasu, “Covid-19 salgınının başladığı Mart-2020 ayının başından Haziran-2021 ayının sonuna kadar olan 16 aylık süreçte istihdamın salgından etkilenmemesi için İŞKUR, kısa çalışma ve nakdi ücret destekleri ile işçiyi ve işvereni desteklemiştir. Yine bu süreçte, işçi çıkarımları yasaklanmış ve gelinen noktada işçi çıkarma yasağının son bulması ile çok büyük sayılarda işçi çıkarımları beklenirken sınırlı düzeyde kaldığı gözlenmektedir. Dolayısıyla, yapılan ödemelerle süreç çok başarılı yürütülmüştür” dedi.

“İstihdamınız desteksiz ve teşviksiz kalmasın”
İŞKUR Müdürü Tekin Kaya da, yapılan araştırmalarda; işverenlerle düzenlenen mesleki eğitim kurslarının, işbaşı eğitim programlarını kullanan işverenlerin, üretim, ihracat ve istihdamını artırdığının belirlendiğini ifade etti. Kaya, “Bunun yanında, değişen teknolojik gelişmelerin mesleki eğitimi hayat boyu öğrenim anlayışı içinde sürekli kılmak, ilimize ve ülkemize rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu itibarla, işverenlerimizin İŞKUR desteklerinden sürekli yararlanmalarını sağlamak istihdamımızı güçlü kılacaktır” diye konuştu. İŞKUR ve SGK’nın teşviklerinden yararlanılmasının kayıt dışı istihdamın önlenmesi için de avantajlar sağladığını belirten İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, devam eden istihdam teşvikleri hakkında kurul üyelerini bilgilendirerek, işverenlere “istihdamınız desteksiz ve teşviksiz kalmasın” çağrısında bulundu. 

Bu yılın ilk 6 ayında İŞKUR aracılığıyla 9 bin 805 kişi işe yerleştirildi
Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2021 yılı ilk 6 aylık faaliyetleri ile istihdamın korunması, geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik faaliyetler değerlendirildi. Buna göre, 2021 yılının ilk 6 aylık dönemde İŞKUR aracılığıyla 9 bin 805 kişinin işe yerleştirildiği, yıl sonuna kadar işe yerleştirme hedefinin ise 24 bin 250 kişi olduğu belirtildi. Ayrıca İŞKUR’un, mesleki eğitime ilişkin kurs ve programlarından yılın ilk 6 ayında toplam 6 bin 32 kişinin faydalanarak iş ve meslek sahibi olduğu kaydedildi.

İş-Sizler aranıyor
Kurul toplantısında yapılan sunumda Sakarya İŞKUR’a Haziran ayının ilk 10 gününde işverenlerden 133 kişilik işgücü talebi geldiği, 356 kişinin işe yerleştirildiği, Temmuz ayının ilk 10 gününde ise 488 kişilik işgücü talebinin alındığı ve bin 384 kişinin işe yerleştirildiği kaydedildi.
Yasakların kalkması ve yaz ayının etkisi ile özellikle büyük firmaların ilave istihdam açmaya başladıkları belirtilirken, büyük firmaların üretimde ve vardiyalı sistemde çalışacak 18-40 yaş arası, vasıflı veya vasıfsız, bay-bayan işçi ihtiyacının çok fazla arttığı, bu nedenle iş arayanların İŞKUR’a başvurmaları gerektiği ifade edildi.