Söz konusu istihdam sağlanacak alanlar, genel çevre temizliği, park ve bahçe düzenlemeleri, tarımsal tohum üretimi, ağaçlandırma ve fidan üretimi olarak belirlendi. Ayrıca, her ilçedeki dezavantajlı iş arayanların desteklenmesi ve istihdamlarının sağlanması için, programların 16 ilçede uygulanacağı ve aynı anda başlayacağı açıklandı. Bunun yanında, proje uygulanacak istihdam alanlarının belediyeler ve kamu kurumları olduğu, böylece bu kurumların kısa vadeli işgücü ihtiyaçlarının karşılanmasının da programların amaçları arasında yer aldığı öğrenildi.

Katılımcılara asgari ücret ödenecek

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İş-Kur'un Toplum Yararına Programları kapsamında Mayıs ayında bin 30 kişi işe başladı. İlimizde ilave olarak düzenlenecek yeni programda da bin kişi daha istihdam edilecek. Projede istihdam edilecek katılımcılar 01 Temmuz 2018 tarihi itibariyle işe başlayacak. Ayrıca, katılımcılara asgari ücret olan bin 603 TL ödeme yapılacak ve sigorta primleri karşılanacak. Ayrıca, Toplum yararına Programlarda, istihdamda dezavantajlı gruplar arasında yer alan, engellilere, eski hükümlülere, kadınlara ve emeklisine az bir zaman kaldığı halde işe girme güçlüğü içerisinde olanlara öncelik verilecek” dedi.

İstihdam süresi 6 ay olacak

Toplum Yararına Programlar, geçici süreli istihdam ve eğitim modeli olarak adlandırılıyor. Programda istihdamı sağlanan katılımcıların azami çalışma süresi bir yıl içerisinde azami 9 ay. Ayrıca, program süresince katılımcılara iş disiplini sağlamanın yanında, kişisel ve mesleki eğitimler de veriliyor. Programda yer alan katılımcıların istihdamı 6 ay süreli olacak. İstihdamı sağlanacak katılımcılar, 01 Temmuzda işe başlayacak ve Aralık ayının sonunda da proje sonlanacak. Programı tamamlayanlara İŞKUR özel sektörde iş teklifinde bulunuyor, katılımcıların uzun süreli istihdamları konusunda da yeni teşvikler ve program destekleri sunuyor.

Katılımcı şartları ve başvuru şekli

Programa katılmak için; İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, malul, dul ve yetim aylığı almıyor olmak ve açık öğretim hariç öğrenci olmamak gerekiyor. Başvurular şahsen İŞKUR' a yapılabileceği gibi elektronik ortamda İŞKUR'un Kurum portalından da yapılabilmektedir. Son başvuru tarihi 20 Haziran olarak açıklandı.