Adapazarı Belediyesi’nin İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile ortaklaşa hazırladığı İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav Belgelendirme kursu öncesinde Orhangazi Kültür Merkezi’nde konferans verildi.

Orhangazi Kültür Merkezi’nde verilen İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme” konulu konferansa Vali Mustafa Büyük, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bahaettin Kaptan, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Aydın, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan,  İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, İNTES Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş katıldı ve Sakarya’da bulunan yapı denetim firmaları ile çok sayıda mühendis katıldı.

Konferansın ilk açılış konuşmasını yapan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, geçmişte acı günler yaşayan Adapazarı’nda açılacak bu Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme kursuyla inşaat sektörünün daha sağlam temeller üzerine kurulacağını belirterek, “Şehirleri yapan insanlardır. Bu mesleki yeterlilik belgesi ile eğitimsiz usta kalmayacak. Binalar depreme daha dayanıklı daha sağlam yapılacak. Biz de belediye olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, nitelikli eleman yetiştirmenin inşaat sektöründe çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bilinen bir gerçek var. Deprem öldürmez insan öldürür. Doğu Marmara’da geçmişte bu acıyı yaşadı bu acıların tekrar yaşanmaması için bu eğitimleri vermek bizim için çok önemli” dedi.

GÜVENLİ İŞÇİLİK

İNTES Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan, kurs için ilk olarak neden Sakarya’yı tercih ettiklerini şöyle anlattı: “Sakarya’nın en önemli özelliği ulaşım. Metropole olan yakınlığı ve genç nüfus potansiyeli. Sağlam temeller üzerine başlatılan bu sistemle bilimin gereklerine uyulacak. Müteahhitlerimiz dünyaya Türk markasını taşıyor. Depremde çok canlarımız yandı. Ancak bizim elimizde olanlar da var. Bunların başında da güvenli işçilik geliyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİ

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türkiye’nin hedeflerine hızla ulaştığına dikkat çekerek, “Bu konuda her kuruma görev düşüyor. Bunların başında da üniversiteler geliyor. Dünyadaki gelişmelere ayak uydurmak gerek” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bahaettin Kaptan, “Ülkemiz bir deprem bölgesi. Bu devlette bu gerçeği göz önüne alarak ilk adımı attı. Yapı Denetim bölgelerini oluşturdu. Yetki belgeli usta çalıştırmayan firmaya cezai işlem uygulanacak. Bakanlığımız tarafında zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi ile uluslar arası alanda rekabet artacak. Dünya ölçeğinde çalışma standardı getirilecek” diye konuştu. Konferans sonunda konuşan Vali Mustafa Büyük, Adapazarı Belediyesi ve kursta emeği geçen herkesi tebrik ederek, “Bugün burada özlü güzel bilgiler elde etmiş olduk” dedi.

Konferans sonunda İNTES yetkilileri konferansa katılan protokole plaket yerine Ankara’da diktikleri ağaçlar için sertifika verdi./ Tuğçe İNCİ