Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen görüşmede muhtarların çok önemli bir görev üstlendiklerini belirten Vali Balkanlıoğlu, Cumhurbaşkanının da teveccühüyle 4 yıldır kutlanan Muhtarların bu özel gününü tebrik ettiğini ifade etti.

2015 yılından bu yana idrak ettikleri bugünün kendileri için özel olduğunu, ancak Muhtarlık müessesesinin 189. yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Federasyon Başkanı Erdem ise en ücra noktada devletin temsilcisi olarak mahalle ve köylerde görev yaptıklarını, bunun yanı sıra halkın da ilk temsilcisi olduklarını ve devlet ile millet arasında köprü görevi gördüklerini belirtti. Erdem, “Eskiye göre Muhtarların hakları iyileştirildi. Ancak halkın sorunlarına vakıf olduğumuz için görev alanlarımızın değiştirilerek belediye meclis üyesi konumunda olmak için mücadele ediyoruz” dedi.

Muhtarlık müessesesinin 189 senelik köklü ve eski bir müessese olduğunu, Osmanlı döneminde ihdas edilmiş mahalli idareler yönetim kademelerinden birisi olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, “Muhtar arkadaşlarımızın yetkileri özellikle şehirlerde azaldı, ancak milletimiz bunu bilmediğinden her şeyi muhtardan biliyorlar. Sonra da muhtara defalarca söylediklerini, ancak onların ilgilenmediğini belirtiyorlar. Bu durumun açıklığa kavuşturulması noktasında bize başvuruda bulunanlara bu durumu aktarmaya çalışıyoruz.

Vatandaşlarımız tabiri caizse, ayağı taşa takılsa hemen muhtara iletiyorlar. Yani oranın emniyetinden, asayişinden, hizmet noksanlığından, eğitim ya da sağlık sisteminin yetersizliğinden muhtarı sorumlu tutuyorlar. Demek ki, vatandaşın muhtardan beklentisi çok yüksek. Yani biz ilde Vali olarak ne isek, köydeki vatandaşın gözünde Vali, Muhtar olarak görünüyor. Bir de en önemlisi biz atanmış olarak buralara geliyoruz, muhtarlarımız ise halkın sorunlarını ve dertlerini çözme noktasında seçilmiş insanlardır.

Bu anlamda sizleri gayet iyi anlıyorum, yani bir problemi aktardığınız zaman, kamu kurum ve kuruluşlarının duyarsız kalması, zamanında müdahale etmemesi, en azından şöyle gelerek bir görüntü verip, ‘Muhtar gelip problemleri bize iletti, İnşallah yardımcı olacağız’ dememesi sizi mahalleli nezdinde refüze edebiliyor.

Değerli Başkanım da belediye meclis üyeliği haklarını istemekte haklı, belediye ile ilgili birçok problemi insanlar sizden biliyor. Bazı muhtarlarımız belediye meclis üyelerinden, hatta belediye başkanlarından çok daha fazla oy ile seçilebiliyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanımız da, muhtarlara çok değer veriyor ve birçok kez sizlerle bir araya geliyor. Cumhurbaşkanımızın sizleri kabul etmesi, dert, istek, dileklerinizi dinlemesi, dinledikten sonra da talimat vermesi önemli bir fırsat.

Bizlerin de bu bağlamda bütün mesai arkadaşlarımıza sizlerin istek, talep ve görüşlerinizi almaları ve çözmeleri, kendilerini aşacak bir şey olursa da gerekli yerlere iletmeleri konusunda talimatlarımız var. Ayrıca Muhtar arkadaşlarımızın benden randevu almasına gerek yok, müsait olduğum zaman hemen kabul eder ve dertlerini dinlerim” dedi.

Ziyarete gelen Muhtarların herhangi bir istekleri olup olmadığını soran Vali Balkanlıoğlu, gelen taleplere ilişkin ilgili yetkilileri anlık arayarak muhtarların sıkıntı ve sorunlarını iletti.