Orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerinde Türkiye’deki ilk tapular, Sakarya’da verildi. Sakarya Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan bir törenle Sakarya Defterdarlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, temsili olarak 17 kişi tapularını aldı.

Düzenlenen törene; Sakarya Valisi Mustafa Büyük, AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Sakarya defterdarı Ali Sormaz, Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, Vergi Dairesi Başkanı Recep Alp, ilçe kaymakamları, tapu müdürleri ve hak sahipleri katıldı.

Tören öncesinde bir konuşma yapan Sakarya defterdarı Ali Sormaz, Sakarya'nın 29 bin hektar 2-B arazisi ile Türkiye’nin en geniş 2-B arazisine sahip 5’inci il olduğunu belirterek, çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını anlattı. Sormaz, "Yaklaşık 29 bin hektar 2-B alanına sahip ilimizde 339 mahalle ve köydeki güncelleme ve kadastro çalışmalarında yaklaşık 25 bin 500 hektar 2-B alanının çalışmaları tamamlanmış ve 51 bin 505 kişinin kullanımında 53 bin 100 adet 252,649,274,304 metrekare yüzölçümlü 2-B parseli üretilmiştir. Bu parsellerden 23 bin 30 tanesine kıymet bedeli yapılarak satışa hazır hale getirilmiştir. 24 bin 270 adet taşınmazın da kullanıcı listeleri, ilgili mahalle ve köylerde ilan edilmiştir" dedi. Üretilen 2-B parsellerinden bazılarına yapılan itirazlar, açılan davalar ve doğal sit alanlarında olanlarla ilgili kararları bakanlığın vereceğini aktaran Sormaz, Türkiye’de belki de ilk kez 2-B tapusu dağıtılmasının Sakarya’ya nasip olduğunu ve bu işin içinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sormaz, bakanlığın 2-B arazilerinde yüzde 80 hedef koyduğunu anlatarak, "Ülke ortalaması yüzde 70’lerde iken, Sakarya'nın gerçekleştirme oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı. Böylesine güzel bir çalışmanın içinde bulunmaktan dolayı mutluyum. Çalışmalardan önce il topraklarının yüzde 25’i hazinedeyken, bu rakam çalışma sonrası yüzde 20’nin altına düşecek. Yaptığımız çalışma ile il topraklarının yüzde 6’sı 2-B olarak parsellenmiştir" diye konuştu.

Sormaz ayrıca, satışı yapılan 2-B parsellerinden 185 milyon TL hazineye aktarıldığını, tüm tapuların satış işlemi sonrası ise, toplam 400 milyon TL’nin hazinenin kasasına gireceğini söyledi.

Vali Mustafa Büyük de, yıllardır üzerinde tarımcılık veya hayvancılık yapan vatandaşların bu yerlerin dedelerinden kendilerine kaldığını, ancak tapusuz oldukları için hiçbir hak iddia edemeyen vatandaşların artık tapularını alarak mutluluk yaşadıklarını kaydetti. Vali Büyük, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan ve birçok kurum ve kuruluşun ortak çalışması ile nihayetlendirilen 2-B çalışmalarında, vatandaşın yıllardır çözülemeyen sorununun çözüldüğünü vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından, 53 bin 100 adet tapudan temsili olarak 17 tanesi hak sahiplerine dağıtıldı. Tapularını alan vatandaşlar tapu aldıklarına inanamadıklarını ve yıllardır özlemini çektikleri tapularına kavuşmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Emine Koyun isimli vatandaş da, tapusunu aldığı için çok mutlu olduğunu söyleyip, emeği geçenlere ve kendisine ön ayak olan abisine teşekkür etti.