İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2013 yılı 3. olağan Temmuz ayı toplantısı, Vali Mustafa Büyük başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya, kurul üyesi Daire Müdürleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İşçi ve İşveren Sendikaları Temsilcileri, Sakarya Üniversitesinden Öğretim Üyeleri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Büyük, “Vasıfsızlığın ve mesleksizliğin giderilerek, istihdama destek olunabilmesi için son iki yıldır İŞ-KUR programları yoluyla işsizlere ve işverenlere güçlü destek sağlanmaya çalışılıyor. Bunun sonucu olarak da 2011 ve 2012 yıllarında en çok mesleki eğitim programları düzenleyen iller arasında İlimizin birinci sırada yer alması sevindirici. Ayrıca, istihdamın artırılması ve korunmasını amaçlayan bu programlar, 2013 yılının ilk altı ayında da artırılarak devam etmektedir” dedi.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2012 yılının istihdam faaliyetleri ile 2013 yılının ilk 6 aylık faaliyetleri değerlendirilerek, düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları, istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları ve Toplum Yararına Programlar ile ilgili görüşmeler yapıldı.

Yapılan değerlendirmede, 2013 yılının ilk 6 aylık verilerine göre, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 510 işgücü yetiştirme mesleki eğitim programından, 4 bin 846 erkek ve 2 bin 469 bayan olmak üzere toplam 7 bin 315 katılımcının istifade ettiği belirtildi.

Ayrıca, geçen yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla, 2013 yılının ilk altı aylık döneminde %98’lik artışla 13 bin 069 kişilik açık işgücü talebinin alındığı ve 5 bini 826 kişinin de işe yerleştirildiği kaydedildi.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya tarafından işgücü piyasası analiz çalışması sonuçları da değerlendirildi. Kaya, “İllimizde Lastik ve Plastik Teknolojisi alanında üretim yapan yaklaşık 61 firma bulunmakta. Bu firmaların nitelikli işgücü ihtiyaçlarının giderilebilmesi için Erenler İlçesindeki Sakarya Mesleki Eğitim Merkezinin, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezine dönüştürülerek, bünyesinde Plastik Teknolojisi alanının açılmasına karar verilmiştir. Söz konusu bölümün açılmasının, sektörde araştırma geliştirme faaliyetlerinin artırılmasına ve ikame mesleklerle eleman alımının kaldırılmasına vesile olunarak istihdama daha fazla destek verileceği kanaatindeyiz” dedi.

Kaya ayrıca, Temmuz ayı itibariyle kurum internet sitesinde yayınlanan yaklaşık Bin 500 kişilik açık işgücü talebi bulunduğunu, vasıfsız ve mesleksizlere yönelik yaklaşık 450 kişilik de işgücü yetiştirme kursunun açıldığını kaydetti.