İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı, Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kurul, 2018 yılı 4. olağan Ekim ayı toplantısında ilin istihdam verilerini değerlendirdi. Ayrıca, İŞKUR’un gençlerin ve kadınların istihdamını artırmaya yönelik yeni uygulamaya konulan “İşe İlk Adım” ve “İş’te Anne” projeleri hakkında kurul üyeleri bilgilendirildi.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce 2018 yılının 9 aylık döneminde işverenlerden 28 bin 824 kişilik işgücü talebinin alındığı, yine bu dönemde Kurum aracılığıyla 17 bin 650 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi. Ayrıca, İŞKUR’un meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve Toplum Yararına Programlarından yılın 9 aylık döneminde toplam 11 bin 521 kişinin faydalandığı kaydedildi.
Söz konusu bu dönem içinde istihdamın desteklenmesi faaliyetleri için 37 milyon TL ödeneğin kullanıldığı ifade edildi.

Kurs ve program desteklerinden yararlanan iş arayan sayılarında yüzde 63 artış kaydedildiğini söyleyen İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, kurul üyelerine yapmış olduğu sunumda, 2018 yılının 9 aylık döneminde 6 bin 24 kişinin istihdam garantili programlardan yararlanarak istihdama katıldıklarını, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın 3 bin 699 olduğunu belirtti.

İşsizlerin bir işyerinde meslek öğrenmeleri karşılığında 3 aydan 9 aya kadar ücretlerini İŞKUR’un karşıladığını hatırlatan İŞKUR Müdürü Kaya, istihdam programlarının giderek yaygınlaştığını ve geçen yıla oranla yüzde 63’lük artışın olduğunu söyledi.

“Yeni istihdam programlarından yararlanın”

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak, kaliteli meslek elemanlarını bütün işverenlerin aradığını ve bu nedenle de işgücünün kalitesini artırmak için ihtiyaç duyulan alanlarda daha fazla mesleki eğitim programlarının açılması gerektiği belirtti.

Ayrıca, İŞKUR’un istihdam teşviklerinin her geçen gün farklı sosyal kesimleri içine alacak şekilde genişlediğini söyleyen Balkanlıoğlu, 18-29 yaş aralığındaki yüksekokul ve fakülte mezunu gençler için “İşe İlk Adım Projesi” ile çalışmak isteyen anneler için “İşte Anne Projesi”nin uygulamaya konulduğunu ve 2 ila 5 yaş arası çocuğu kreşe giden annelere de aylık 400 TL de “bakım desteği” ödendiğini ifade etti.