Girişimcilikte başvuru sayılarının arttığı belirtilen toplantıda, bu yılın ilk 3 ayında 200 kişinin girişimci adayı belge aldığı, yılsonuna kadar da 2 bin kişilik girişimcilik eğitiminin planlandığı belirtildi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında toplanan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun, 2018 yılı 2. olağan toplantısında ayrıca, 2018 yılında daha güçlü şekilde hayata geçirilmesi planlanan Milli İstihdam Seferberliğine ilişkin yeni istihdam teşvikleri değerlendirildi.
Sakarya'da 2018 yılının ilk 3 ayında 5 bin 222 kişinin İŞ-KUR aracılığıyla iş sahibi olduğunu belirten, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, Müdürlüğün 2018 yılı ilk 3 aylık faaliyetleri ile istihdamın korunması, geliştirilmesi ve artırılmasına yönelik faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Kaya, 2018 yılının ilk 3 aylık dönemde İŞ-KUR'a işverenlerden 9 bin 340 kişilik işgücü talebinin geldiğini, yine bu dönemde İŞ-KUR aracılığıyla 5 bin 212 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi.

Kaya ayrıca, İŞ-KUR' un meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve Toplum Yararına Programlarından yılın ilk üç ayında toplam 2 bin 799 kişinin faydalandığını kydetti.

Girişimciliğe ilgi büyüyor

İŞ-KUR'un Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve İlçe Belediye Başkanlıkları ile müştereken düzenlediği Girişimcilik eğitimlerinin büyük ilgi gördüğünü kaydeden Kaya, “Girişimcilik eğitimleri, 32 saat ve 5 gün süreli olarak düzenlenmekte ve programa katılanlara katılımcı belgesi verilmektedir. Girişimcilik eğitim grupları azami 25 kişiden oluşmakta ve her ay 5 veya 6 grup olarak düzenlenmekte. Ayrıca, girişimci sayılarının artırılması; istihdam, üretim ve ülke gelirlerinin artması anlamına gelmekte. Yoğun müracaat nedeniyle ilçelerde de girişimcilik eğitimi düzenlemeye başldık” dedi.

Toplantıda yapılan sunumda, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun almış olduğu kararlar çerçevesinde, 2018 yılının ilk 3 ayda 498 girişimci adayının eğitimlere katılarak belge aldığı, yılsonuna kadar da bu sayının 2 bin kişi olmasının planlandığı bildirildi. Bunun yanında, Sakarya'da girişimcilik eğitimlerine katılanların % 47’sini kadınların oluşturduğu değerlendirmesinde bulunuldu.
Milli İstihdam Seferberliğinde iş arayan ve işverenlere sağlanan teşvik ve destek süreleri 2020 yılına kadar uzatıldı.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda, kurul üyeleri istihdam teşvikleri hakkında bilgilendirildi. İŞ-KUR İl Müdürlüğünce yapılan bilgilendirmede, 27.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı yasadaki istihdam teşvikleri anlatıldı. Yeni düzenlemeye göre, işyerlerinin 2017 yılında çalıştırmış oldukları işçi sayısına ilave olarak aldıkları her işçi için işverenlerin SGK sigorta primleri ile damga ve gelir vergisinin tamamının Devlet tarafından karşılanacağı bildirildi. Destek süresinin 2020 yılına kadar devam ettiği istihdam teşviklerinden yararlanma süresinin 12 ila 18 ay süreyle değiştiği belirtildi.

Toplantı sonrası konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, 2017 yılında başlatılan milli istihdam seferberliğinin 2. fazının başlatılmış olduğunu belirterek, yeni uygulamaya konulacak istihdam teşvikleriyle Sakarya'nın istihdamının daha da artırmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, üretimin ve ihracatın istihdamla desteklenmesinin işverenlerin söz konusu destek ve teşviklerden haberdar olması ile bağlantılı olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, önümüzdeki süreçte her fırsatta bu teşvikleri sadece toplantı salonlarında değil fabrika ve işletmeleri gezerek anlatacaklarım ifade etti.