İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında,  Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, Daire Başkanı Aydın Alabaş ve kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İlin istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması amacıyla yılda 4 defa ve 3'er aylık sürelerle toplanan Kurulun 2018 yılı 1. olağan Ocak ayı toplantısında ilin istihdam verileri değerlendirildi.

İstihdamda büyüme devam ediyor
Toplantıda yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2017 yılında 44 bin 497 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine aynı yıl içerisinde 21 bin 595 kişinin de işe yerleştirildiği belirtildi. İşe yerleştirilenlerin sayısında geçen yıla göre gerçekleşen yüszde 19,5 artışın memnuniyet verici olduğu ifade edildi. Ayrıca, kadın istihdamının desteklendiği 2017 yılında işe yerleştirilen kadınların sayısının da 7 bin 165 olduğu ve bunun da bir önceki yıla oranla yüzde 32 artış anlamına geldiği belirtildi. Bunun yanında, aynı dönemde 9 bin 608 gencin işe yerleştirildiği, işe yerleşen genç sayısında da geçen yıla göre yüzde 32,7 artış kaydedildiği vurgulandı. 

Aktif işgücü programlarına ilgi büyüyor
Aktif işgücü programları, iş arayanların istihdam edilebilirliklerini artırmada önemli faaliyet olmaya devam ediyor. İŞ-KUR' un aktif işgücü programları arasında meslek kursları, girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve Toplum Yararına Programlar yer alıyor. Söz konusu programlardan 2017 yılında toplam 11 bin 976 kişi faydalanırken, mesleki niteliklerini geliştirmek isteyen 3 bin 354 kişi de mesleki eğitim kurslarından yararlandı. Düzenlenen kurs ve programlar için 37.066.591.- TL ödenek kullanıldı. 

İŞ-KUR destekleri artıyor
İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, İşbaşı Eğitim Programı katılımcılarına verilen günlük ücretin 61,65 TL’ye çıkarıldığını ve bunun aylık bazda asgari ücret olan 1.603.-TL’ye karşılık geldiğini belirterek daha fazla işverenin ve iş arayanın bu programlardan yararlanması çağrısında bulundu. Aktürk, 3 ay süreli olan İşbaşı Eğitim programlarının, imalat ve bilişim sektöründeki mesleklerde 6 ay’a çıkarıldığının müjdesini verdi.

İstihdam seferberliği hedefine ulaşıldı
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 2017 yılında Çalışma Hayatında Milli Seferlik kapsamında istihdam teşvikleriyle, sigortalı sayısında büyük artışlar yaşandığını ve seferberlik hedefi gerçekleştirildiğini söyledi. Bu yıl da işverenlere yönelik desteklerin artarak devam edeceğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, yeni yatırımlar ve kapasite artışları nedeniyle istihdamın geçen yıla oranla daha fazla artmasını beklediklerini ifade etti. 

Yeni kurs ve programlar açılıyor
Toplantı sonunda, istidamın desteklenmesi ve artırılması amacıyla, 2018 yılı içerisinde bin 750 kişilik Girişimcilik Eğitimi olmak üzere 10 bin 625 kişiye yönelik meslek kursu ve işbaşı eğitim programı düzenlenmesi kararlaştırıldı.