İl İstihdam Kurulu, Sakarya Valisi Mustafa Büyük başkanlığında toplandı.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Vali Mustafa Büyük’ün yanı sıra kurul üyesi daire müdürleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Üniversitesinden öğretim üyeleri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katıldı.

Toplantıda, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2012 yılının ilk 9 aylık faaliyetleri değerlendirilirken, ilimizde düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları, tarım kursları, istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları ve Toplum Yararına Çalışma Programları görüşüldü.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, yaptığı değerlendirmede, 2012 yılının ilk 9 aylık verilerine göre, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 334 programdan, 3 bin 247 erkek ve 2 bin 205 bayan olmak üzere toplam 5 bin 452 katılımcının istifade ettiğini belirtti.

Kaya, “Diğer taraftan, 2011 yılının ilk dokuz ayında 8 bin 129 kişilik açık işgücü talebinin alınmasına ve 5 bin 47 kişinin işe yerleştirilmesine karşılık, 2012 yılının ilk dokuz aylık döneminde 11 bin 980 kişilik açık işgücü talebi alındı ve 7 bin 816 kişi de işe yerleştirildi. Dolayısıyla, işverenlerden alınan açık işgücü ve işe yerleştirme sayısındaki yaklaşık yüzde 50 oranındaki artış memnuniyet verici” dedi.

Kaya ayrıca, işgücü piyasası analiz çalışması kapsamında Eylül ve Ekim aylarında yaklaşık bin 200 işyerinde anket çalışması yapıldığını belirterek, “İlimizde ihtiyaç duyulan mesleklerin belirlenmesi ve önümüzdeki dönemlerde istihdam artışı veya azalışı beklenen mesleklerin tahmin edilmesi ve bu doğrultuda ihtiyaç duyulacak alanlarda işgücü yetiştirme kurslarının düzenlenmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Bunun yanında, yapılan çalışmalarla ilimizde 4 meslek lisesinin de UMEM proje okulu kapsamına alındığını kaydeden Kaya, “Böylelikle proje okulu sayısı 6’ya yükseldi. Önümüzdeki günlerde söz konusu okulların atölye ve demirbaşları yenilenecek. Bu yenileme için yaklaşık 700 bin TL harcanması planlanıyor. Söz konusu okulların proje okulu kapsamına alınmaları nedeniyle, daha çok meslek kursu programı düzenleyebileceğiz. Projeyi ilçelere de yayacağız” diye konuştu.