Okuma alışkanlığı hususunda bir farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunulması amacıyla düzenlenen programa Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra;  Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Reşat Özçayır, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda, günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapılırken Adapazarı Atatürk İlkokulu öğrencilerinin gösterisi büyük beğeni topladı.

Kütüphanelerimizin barındırdıkları bilgi ve yeni ufuklarla huzur ortamına açılan bir kapı olduğunu ve Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Kütüphane deyince kitap okuma alışkanlığı, kitabın önemi gelir aklımıza. Şimdiki nesil her türlü bilgiye internete bağlı bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi teknolojik aygıtlarla ulaştıkları için kendilerini şanslı addedebilirler, ancak bana göre biz çocukken daha şanslıymışız, çünkü en büyük eğlencemiz kitap okumak idi. Paramız olmadığı için her kitabı da alamazdık. Kütüphaneye abone olur, kitapları ödünç alıp okurduk ve geri getirirdik. Bazı kitaplar ödünç verilmediği için okuldan çıkar çıkmaz hemen Kütüphaneye koşardık.

Zamanımızda madde bağımlılığı gibi mücadele edilmesi gereken bağımlılıklar var. Şimdi bunlara Sosyal Medya Bağımlılığı da eklendi. Aile bireyleri, arkadaşlar, dostlar bir yemekte buluştuklarında ya da muhabbet etmek için bir araya geldiklerinde, hiç durmadan ellerindeki cep telefonuyla sanal âlemde dolanıyor. Bunun yanında kimliğini ve tipini bile görmediği insanlarla koyu bir sohbet havasında oluyorlar. Ama onları bekleyen tehlikelerin farkında bile değiller. Bazen bundan çok büyük zarar görenleri, hatta hayatıyla ödeyenleri görüyoruz. Psikologlar, uyuşturucu ile mücadele eder gibi sosyal medya bağımlılığı ile uğraşıyorlar. Hatta aileler arasındaki iletişimi bile koparma noktasına getiren bir alışkanlık olmaya başladı. Keşke çocuklarımız daha fazla kitap okuyarak ilimle, bilimle meşgul olsalar. O zaman dersleri de çok iyi olur aslında.

Çocukluğumuzda aile bireyleri aynı sofrada buluşur ve dertlerimizi, sıkıntılarımızı onlara çok rahat anlatabilirdik. Eve misafir geldiği zaman o sofraya oturmak için can atardık, ne yazık ki, şimdiki çocuklar odalarından dışarı çıkıp misafiri bile karşılamıyor. Hatta gençlerimiz de dâhil Kütüphanenin yolunu bilmeyenler var, ders çalışmayı kitap okumak zannedenler çoğunlukta. Kitap ayrı bir olay, ders ayrı. İnsan beyni kullanıldıkça genişler ve kapasitesi artar. Fazla kullanılmaz ise, hareket etmeyen bir uzuv gibi cılız kalır. İlimle meşgul olan insanların hafızası asla yok olmaz. Hukuk Fakültesinde okurken merdivenleri bile zor çıkan bir hocamız var idi. Bir sürü kitap yazmış, yaşlanmasına rağmen hala okuyan ve ders veren hafızası muhteşem örnek bir insandı. Ama bizim köyde aynı yaşlardaki insanlara bakıyordum, hiç ilimle meşgul olmadıkları ve hiç kitap okumadıkları için, ellerinde bastonları evin yolunu bile bilmezler ve torunları götürüp getirirdi. Zamanımızda da ilimle meşgul olmadıkları için bazen sabah ne yediğini unutan insanlar var. Anne-babalar üniversite bitirmiş çocuklarının adına iş arıyor, çocuk nerede dediğinizde, cesareti yok diyorlar. Belki sınavlarda çok başarılı ama bir ortamda derdini anlatacak iki kelamı edemiyor. Hâlbuki çok fazla kitap okusa, kelime dağarcığını genişletse, kendisini çok iyi bir şekilde anlatabilir.

Kitap, en zararsız ve eğitici bir dinlence aracıdır. Bizim dinimizin de ilk emri ve Peygamberimiz (SAV)’e gelen ilk vahiy de, ‘Yaratan Rabbinin adıyla oku’dur. ‘Oku’ İslam’ın ilk emridir.’ Biz çok mürekkep yaladık’ sözü de kâğıda ve yazıya olan saygıdan geliyor. Çocuklarımızı kitap okumaya teşvik etmeliyiz, onların geleceğini ve kendisine olan güvenini ancak bu şekilde kazandırabiliriz” dedi.

Programın sonunda, ‘54'üncü Kütüphaneler Haftası' dolayısıyla Kütüphanede örnek davranış göstererek okuma alışkanlığında farkındalık oluşmasına katkıda bulunan kütüphane kullanıcılarına ödülleri verilirken, hafta boyunca sergi, Kütüphanelerin tanıtılması ve kitap konulu kısa film gösterileri sunumları da yapılacak.