Son günlerde 3 binden fazla mazlumun öldürülmesi ve on binlerce kişiye zulüm yapılmasıyla gündeme gelen Arakan’da sular durulmuyor. Bölgede savaş ortamı halinin yaşandığı ifade edilirken kriz bölgesinde insani yardım çalışması yapacak olan ekip adına konuşan Sakarya İHH Başkanı Sebahattin Aydın; “2017 Kurban çalışmaları kapsamında Sakarya’dan Eğitim-Bir-Sen ve Hak-iş il Başkanlarımızla birlikte yola çıktık. Şimdiden 800 den fazla kurban bağışı ile bizlere destek olan Sakaryalı halkımıza çok teşekkür ediyoruz. Ancak bin kurban hissesi hedefimize ulaşmak için Sakaryalı halkımızdan desteklerinin devam etmesini istiyoruz. Kurban Bayramının ikinci gününe kadar vakfımız ve stantlarımız bağışlar için açık kalacak. Arakan uzun yıllardır ciddi tacizlere ve zulümlere uğrayan kriz bölgelerimizin başında geliyor. 

Yaklaşık 250 yıldır Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde baskı ve şiddet altında yaşayan Rohingya Müslümanları farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında Müslüman kadınlara tecavüz edip mızraktan geçiren Budist çeteler, 150 bin Arakanlı’yı katletti. Benzer olaylar daha sonra defalarca tekrarlandı. Budist saldırılar sonucu Haziran 2012’de yine binlerce Müslüman katledildi.

Son olarak Ekim 2016'da başlayan askeri şiddet ve baskılar neticesinde yaklaşık 100 bin insan yerlerinden edildi. 75 binden fazla insan Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde bulunan ve dünyanın en kötü kampı olarak bilinen Kutupalong Kampı ve çevre bölgelerine yerleşmek zorunda kaldı. Yakılan köyler ve baskılar neticesinde yaklaşık 30 bin insan Arakan içinde yerlerini değiştirmek zorunda kaldı. O tarihten bu yana yüzbinlerce Arakanlı yardıma muhtaç hale geldi.

Evlerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanları dünyanın en kötü şartlarında mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mengen de, “Son bir haftada 3 binden fazla Arakanlının katledildiğini hepimiz biliyoruz ancak tüm dünya bilmesine rağmen üç maymunu oynuyor. Bizler Sakarya’daki duyarlı sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bu durumu telin ederek harekete geçilmesi için tüm dünyaya bir çağrıda bulunduk. İnancımız gereği nerede bir mazlum varsa diyerek yollara revan olduk ve Arakan’da zulme uğrayan kardeşlerimize destek olmaya gidiyoruz. Bu anlamda her zaman  gururla dile getirdiğimiz ümmetin yüz akı İHH’ya, kurban çalışmalarımıza maddi manevi destek veren, kurban bağışlarını bizlere emanet eden büyük Eğitim-Bir-Sen ailemizin de her bir ferdine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 Hak-iş İl Temsilcisi Mesut Gökdemir ise, kurban bağışları ile kendilerini yalnız bırakmayan tüm üyelerine teşekkür ederek emanetlerini yerine ulaştıracaklarını ifade etti. Gökdemir; “Bölgeden gelen haberlerden takip edebildiğimiz kadarıyla Myanmar’da son 10 gündür çok sert askeri müdahaleye maruz kaldılar ve on binlerce kişi yaşadıkları bölgeleri ve evlerini terk etmek zorunda kaldı.  Binlerle ifade edilen ölümler var ve maalesef öldürülenlerin birçoğu da kadın ve çocuk. Bu duruma sessiz kalamazdık üyelerimizin de desteği ile yardımlarımızı inşallah buradaki mazlumlara ulaştıracağız” dedi.