İl Özel İdaresi’nin 2010-2014 Stratejik Planı’nda bu zamana kadar 16 hedeften yalnızca 8’inin hayata geçirilmesi meclis üyelerinin huzursuz olmasına neden oldu. Tüm bunların yanında Büyükşehir Yasası’nın da çıkacak olması, İl Özel İdaresi’ndeki 2014 hedeflerinin gerçekleştirilmesi konusunda endişe yarattı.

İl Genel Meclisi Kasım ayı 3. birleşimi Oktay Yıldırım başkanlığında toplantı. Önergelerin ve  ihtisas komisyonlarınca hazırlanan konuların olmadığı meclis toplantısının ana gündem maddesi, Sakarya Üniversitesince hazırlanan İl Özel İdaresi’nin 2010-2014 Stratejik Plan güncellemelerinin sunumu ve görüşülmesi oldu. Konuyla ilgili görüşlerini aktarmak ve sunumu yapmak üzere Prof. Dr. Harun Taşkın ve Yrd. Doç. Dr. Seher Aslankaya meclis üyelerine bilgiler verdi.

İl Özel İdaresi’nin 2010-2014 stratejik planlarını yapan ekibin içinde görevli Yrd. Doç. Dr. Seher Aslankaya, meclis üyelerine planla ilgili SWOT analizlerini (Kuvvetli yönleri-Zayıf yönler-fırsatlar-tehditler) sundu.   İl Özel İdaresi’nin 2009 planına göre 14 kuvvetli yanının bulunduğuna dikkat çeken Aslankaya “2012 yılı güncellemelerine göre bu rakam 20’ye çıkmıştır. Zayıf yönleri ise son güncellemelere göre 24’ü bulmuştur” dedi.

İl Özel İdaresi’nde son güncellemelere göre 28 fırsatın bulunduğuna işaret eden Aslankaya, tehditlerin ise 15 olduğuna dikkat çekti. Aslankaya “Bunların yanında 16 adet stratejik amaçları değerlendirdik ve güncellemeleri gerçekleştirdik” diye konuştu. Sunumun ardından meclis üyelerinin plan konusunda sorularına yer verildi. Meclis üyeleri Nuri Haşmenoğlu, Salih Okutan ve Fethi Sarıoğlu, planla ilgili çeşitli sorular yöneltti.

Seçimlerin yaklaştığını ve bunun yanında Büyükşehir Yasası’nın yolda olduğunu kaydeden Salih Okutan “Bu plan iyi güzel yapılmış ama kadük kalacağını sanıyorum. Bu planların devamını Büyükşehir getirmeli. Tabi meclisimiz kapatılınca” dedi. Nuri Haşmenoğlu ise planda tehditlerin arasında nüfus artışının gösterildiğini ifade ederek “Genç nüfus nasıl tehdit oluyor? Gerekli yatırımların yapılması halinde bunu fırsata çevirebiliriz” diye konuştu.

Öte yandan 2010-2014 Stratejik Plan’da 16 hedeften yarısının gerçekleştirilmesi, meclis performansının düşük olduğu yorumlarını getirdi. Birtakım hedeflerin de plandan çıkartılması, bazı meclis üyelerini tedirgin etti. Fethi Sarıoğlu’nun dikkatinden kaçmayan maddelerden biri de Pamukova’da yapılması planlanan havaalanı oldu. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Sarıoğlu “Bu hedef daha önceki planda vardı ama şu an bunu göremiyoruz. Bu hedef çıkarılmış. Umarım bu planları Büyükşehir Belediyesi bizden sonra hayata geçirir” dedi. Toplantıda son sözü alan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk de “Gönül isterdi ki planda olanların tamamını gerçekleştirebilseydik. Ama daha 1 yılımız var, elimizdeki imkanlarla yola devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.